Zapiekanka z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Ryż płuczemy i wsypujemy do garnka. Dodajemy wodę i doprowadzamy do zagotowania. Kiedy zacznie się gotować wyłączamy i zostawiamy.
2. Cukinię obieramy, usuwamy środek i trzemy na tarce o grubych oczkach.
Następnie wkładamy do garnka i gotujemy chwilkę aż cukinia zacznie puszczać sok, co chwilę mieszając, żeby się nie przypaliła.
3. Mięso mielone podsmażamy razem z cebulą i pieczarkami , które należy obrać i pokroić w kostkę. Dodajemy paprykę ostrą i słodką. Następnie dodajemy pomidory i zagotowujemy.
4. Do miski dodajemy ugotowany ryż, cukinię i mięso mielone z cebulą, pieczarkami i pomidorami. Całość mieszamy i doprawiamy kucharkiem i pieprzem.
5. Całość przekłdamy do naczynia żaroodpornego. Na wierzch układamy plastry żółtego sera i zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 35-40 min.
Smacznego
Komentarze