Zapiekanka z chleba

0 (0 ocen)

Pyszna zapiekanka,troche pracochlonna ale bardzo pozywna i smaczna.

Składniki:

  • 2 cukinie
    2 papryki
    1 marchewka
    seler naciowy
    kawaleczek pora
    oliwa z oliwek lub olej rzepakowy
    250 gr przecieru pomidorowego
    3 jajka ugotowane na twardo
    9 kromek chleba toostowego

    Beszamell:
    20 gr masla
    20 gr maki
    200 ml mleka
    sol,pieprz
    troszke galki muszkatolowej

Zapiekanka z chleba - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa kroimy na dowolnej wielkosci kawalki i dusimy na oliwie ok 10' po czym dodajemy przecier pomidorowy i gotujemy jeszcze 30'

    Foremke keksowke wykladamy folia spozywcza,na dnie ukladamy 3 kromki chleba tostowego,na ktory dajemy polowe sosu warzywnego wczesniej przygotowanego,na sos dajemy polowe jajek pokrojonych w plastry i przykrywamy kolejnymi trzema kromkami chleba tostowego,ukladamy kolejna warstwe sosu,jajek i chleba.Tak przygotowana zapiekanke odkladamy na godzine do lodowki po czym wykladamy ja spodem do gory ,na blaszke wylozona papierem do pieczenia,sciagamy folie i przygotowujemy beszamel:

    make rozmieszac z mlekiem i wlac do rondelka z rozpuszczajacym sie maslem,przyprawic do smaku i gotowac, mieszajac do czasu az zgestnieje
    Tak przygotowanym beszamelem polewamy zapiekanke i zapiekamy w piekarniku ok.20' w 200°

Porady

Zamiast chleba tostowego mozna uzyc zwykly,wystarczy wykroic z niego kromki j,ktorymi wygodnie bedzie wylozyc foremke. Przecier pomidorowy mozna zastapic siezymi pomidorami(w sezonie) lub koncentratem pomidorowym, Maslo w beszamelu mozna zastapic oliwa z oliwek a mleko mlekiem sojowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy