Zapiekanka z bułki paryskiej z kurczakiem

4.5 (198 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 35 min

Szybka i łatwa propozycja obiadowa dla zabieganych, do wykorzystania lekko czerstwa bułka paryska, dodatek mięsa z kurczaka sprawia że staje sie pozywa, delikatna w smaku, z chęcią zjedzą ją również najmłodsi, polecam jako danie obiadowe czy sposób na ciepłą kolację

  • 35 min

Składniki:

  • 1 długa bułka paryska lekko czerstwa
    1 podwójny filet z kurczaka
    1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
    1 duży por
    1 pomidor
    3 łyżki masła
    1 łyżka oliwy
    sól morska do smaku
    pieprz czarny świeżo mielony do smaku

    Sos:
    4 jajka
    1 szklanka mleka 2%
    15 dag sera mozzarella w bloku
    sól do smaku
    pieprz do smaku
    szczypta gałki muszkatołowej
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki Jajko Sosy

Zapiekanka z bułki paryskiej z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1klhspw 1. Filet z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę, tak samo umytego pora.
    Na patelni rozgrzewamy masło z oliwą, wrzucamy mięso,oprószamy suszoną natką pietruszki, przesmażamy 3 minuty, po czym dodajemy pora i całość dusimy do miękkości, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
  • image-0dchslw 2. W wysmarowanym masłem żaroodpornym naczyniu rozkładamy porwaną na kawałki bułkę paryską.
  • image-08ohvqd 3. Wykładamy farsz z mięsem i porem, na wierzchu posypujemy pokrojonym w kostkę pomidorem.
  • image-0uo68l5 4. Sos:
    Jajka miksujemy z mlekiem doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową, wrzucamy starty na tarce ser mozzarella, sosem zalewamy zapiekankę.Wkładamy do nagrzanego do 190*c piekarnika, zapiekamy 20 minut, podajemy gorącą po wyjęciu z pieca.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_03-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować