mały brokuł,
szklanka pokrojonej w kostkę szynki,
250 g ugotowanego razowego makaronu,
duży por,
3 ząbki czosnku,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, tymianek, rozmaryn
kilka łyżek bułki tartej do posypania zapiekanki,
sos beszamelowy:
2 szklanki mleka,
2 czubate łyżki masła,
2 czubate łyżki mąki,
kilka czubatych łyżek startego sera,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Zapiekanka z brokułem i szynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Brokuł podzielić na różyczki, ugotować na parze. Szynkę usmażyć z drobno posiekanym porem i czosnkiem, doprawić. Przygotować sos beszamelowy: w rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę i szybko wymieszać. Wlać mleko, zmniejszyć ogień i cały czas mieszać, aż całość się zagotuje i zgęstnieje. Dodać starty ser, doprawić do smaku. W naczyniu do zapiekania wymieszać beszamel z makaronem, warzywami i szynką. Wyrównać wierzch, posypać bułką tartą. Zapiekać około 15 minut w 180 stopniach lub do podgrzania całości.
Komentarze