Tę zapiekankę wymyśliłam, gdy miałam w lodówce trochę resztek.
20 min
Składniki:
1 nieduży brokuł
5 parówek lub 2 pętka kiełbasy
ryż lub makaron np. falbanki (ilość w zależności od wielkości naczynia do zapiekania)
1 jajko
200 ml śmietany 18 % lub jogurt naturalny
300 g sera żółtego
sól i pieprz
Zapiekanka z brokułami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Brokuł podzielić na różyczki i obgotować, najlepiej na parze, przez 15 minut. Ryż lub makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. W tym czasie parówki (lub kiełbasę) pokroić w kostkę i chwilę podsmażyć.
2.Ser zetrzeć na tarce, połowę wrzucić do miski i dodać do niego śmietanę lub jogurt, jajko, przyprawy i dokładnie wymieszać.
3.Naczynie żaroodporne lub blaszkę wysmarować tłuszczem, wrzucić do niego ryż lub makaron, ugotowane brokuły i parówki lub kiełbasę. Wszystko dokładnie wymieszać z sosem serowo- śmietanowym. Po wierzchu posypać pozostałym serem.
4.Zapiekać w 180 stopniach ok. 15 minut.
Porady
Zapiekanka najlepiej smakuje z ketchupem. Oprócz kiełbasy i parówek można do niej dodać również skrawki różnych wędlin.
Komentarze