ZAPIEKANKA Z BAKŁAŻANÓW

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zapiekanka z bakłażanów to najpopularniejsze danie kuchni włoskiej znane pod nazwą Permigiana di melanzane. To plastry bakłażana przełożone sosem pomidorowym oraz mozzarellą i parmezanem, zapieczone w piekarniku. Jest to danie dość pracochłonne, ale efekt i smak wynagradza całą pracę. Zapiekanka, pomimo smażenia bakłażanów, nie należy do ciężkich i pasuje zarówno na obiad, jak i kolację.

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 bakłażany
    2 puszki pomidorów krojonych
    250 g mozzarelli
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    150 g parmezanu
    bazylia świeża
    mąka
    oliwa z oliwek do smażenia
    sól, pieprz
    papryka słodka mielona
    zioła prowansalskie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka z bakłażanów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bakłażany dokładnie myjemy, osuszamy, kroimy w plastry o grubości około 5-7 mm, układamy na ręczniku papierowym, solimy i pozostawiamy na około 1 godz., aby odciekła z nich woda. Następnie płukamy je z soli, suszymy, obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanej oliwie z oliwek, z obu stron na rumiany kolor.. Po usmażeniu bakłażany układamy na ręczniku papierowym, aby odsączyć je z tłuszczu.
  • 2. Mozzarellę odsączamy z zalewy i kroimy w kostkę. Listki bazylii myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Cebulę oraz ząbki czosnku obieramy, również drobno siekamy i podsmażamy do zeszklenia na rozgrzanej oliwie. Dodajemy pomidory z puszki i przyprawy: pieprz, sól, paprykę słodką oraz zioła. Gdy sos częściowo odparuje, zdejmujemy z ognia i dodajemy do niego posiekane listki bazylii.
  • 3. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą i na dnie układamy warstwę bakłażanów. Przykrywamy je kilkoma łyżkami sosu pomidorowego, układamy mozzarellę pokrojoną w kostkę i posypujemy parmezanem. Następnie układamy kolejną warstwę bakłażanów, sosu pomidorowego, mozzarelli i parmezanu, aż do wyczerpania składników. Ostatnia warstwa to mozzarella z parmezanem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 35 minut. Podajemy na gorąco.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomidor Bakłażan

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować