Zapiekanka z bakłażanem i sosem beszamelowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bakłażana myjemy, i kroimy w cienkie plasterki. Skrapiamy oliwą, posypujemy solą oraz pieprzem i podsmażamy na patelni grillowej z obu stron. Możemy także wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C i piec przez 15 min.
2.Cebulę i czosnek kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju aż do zeszklenia. Następnie wlewamy passatę pomidorową, doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Gotujemy na małym ogniu około 10 minut. Beszamel: masło rozpuszczamy w rondelku, oprószamy mąką i podgrzewamy , mieszając często łyżką. Zdejmujemy garnek z ognia i dolać zimne mleko, stale mieszając. Gotować na małym ogniu około . 5 min, aż do zgęstnienia, stale mieszając. Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach .
3.Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy kilka łyżek sosu pomidorowego, układamy kolejno: 1/2 plastrów bakłażana , połowę sosu pomidorowego , 1/2 sosu beszamelowego i posypujemy 1/2 sera żółtego. Postępujemy tak z drugą częścią składników, z tym że dodatkowo na wierzch układamy kilka plastrów bakłażana. Zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i pieczemy przez 25-30 minut, aż ser się ładnie roztopi i przyrumieni.
Komentarze