Zapiekanka z bakłażanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bakłażany myjemy, kroimy w cienkie 1 cm plastry, posypujemy solą i odstawiamy na 30 min, aby puściły sok.
2.Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie.
3."Pomysł na obiad" mieszamy z 400 ml śmietany 12% lub 18% oraz ok 100 ml wody. Zagotowujemy cały czas mieszając.
4.Powstały sos serowy mieszamy z makaronem.
5.Plasterki bakłażanów obtaczamy w mące i smażymy w głębokim oleju na złoto, po czym wyjmujemy na papierowy ręcznik.
6.Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą z oliwek, po czym wykładamy część makaronu, następnie wykładamy połowę podsmażonych bakłażanów, posypujemy pokruszoną mozarellą i startym żółtym serem oraz posypujemy oregano. Wszystkie czynności powtarzamy, czyli wykładamy resztę makaronu, bakłażąnów itd... a na koniec kładziemy pomidora pokrojnego w plasterki i na samą górę delikatnie rozsypujemy starty żółty ser i oregano.
Komentarze