Zapiekanka z bakłażanem

0 (0 ocen)

  • 40 min

Potrawa jest szybka, smaczna i zdrowa.

  • 40 min

Składniki:

  • 250 g makaronu (mogą być świderki, rurki)
    2 bakłażany
    1 pomidor
    ser żółty
    mozarella
    Pomysł na obiad.. Spaghetti Carbonara (lub zapiekanka serowa)
    olej do podsmażenia bakłażanów
    2 łyżki mąki pszennej
    oregano

Zapiekanka z bakłażanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bakłażany myjemy, kroimy w cienkie 1 cm plastry, posypujemy solą i odstawiamy na 30 min, aby puściły sok.
  • 2. Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie.
  • 3. "Pomysł na obiad" mieszamy z 400 ml śmietany 12% lub 18% oraz ok 100 ml wody. Zagotowujemy cały czas mieszając.
  • 4. Powstały sos serowy mieszamy z makaronem.
  • 5. Plasterki bakłażanów obtaczamy w mące i smażymy w głębokim oleju na złoto, po czym wyjmujemy na papierowy ręcznik.
  • 6. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą z oliwek, po czym wykładamy część makaronu, następnie wykładamy połowę podsmażonych bakłażanów, posypujemy pokruszoną mozarellą i startym żółtym serem oraz posypujemy oregano. Wszystkie czynności powtarzamy, czyli wykładamy resztę makaronu, bakłażąnów itd... a na koniec kładziemy pomidora pokrojnego w plasterki i na samą górę delikatnie rozsypujemy starty żółty ser i oregano.

Komentarze

Podobne przepisy