Zapiekanka z bakłażana i młodych ziemniaków

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Szybka, prosta zapiekanka bez mięsa. Zdrowie na talerzu :-)

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 1 bakłażan
    1 cukinia
    2 pomidory
    1 kulka mozzarelli
    6 ziemniaków młodych małych
    5 dkg fasoli żółtej
    Pietruszka natka
    Sól
    Pieprz
    ½ łyżeczki bazylii suszonej
    2 ząbki czosnku

Zapiekanka z bakłażana i młodych ziemniaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Warzywa przed zapiekaniem 1. Bakłażana i cukinię myję , kroję na plastry. Bakłażana plastry solę obficie odstawiam na 30 minut. Pod wodą zmywam sól, osuszam, skrapiam obficie oliwą i grilluję plastry na grillu elektrycznym. Ziemniaki obieram, fasolkę również i gotuję aldente w osolonej wodzie. Naczynie do zapiekania smaruję oliwą, układam plastry bakłażana, cukinii, pomidora, sera mozzarella, oraz plastry ziemniaków. Dodaję pokrojoną fasolkę, posypuję solą, pieprzem, bazylią, dodaję sprasowany czosnek. Zapiekam 25 minut temp 180 stopni. Podaję z pietruszką.

Komentarze

Podobne przepisy