Zapiekanka włoska na cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Formę od tarty wykładamy ciastem francuskim, odcinamy wystające kawałki nożem (ciasto powinno lekko wystawać poza obwód formy). Ciasto nakłuwamy w kilkunastu miejscach widelcem i podpiekamy je przez ok. 10 min w temp. 150° z włączonym termoobiegiem. .
2.Farsz pozostały po przygotowaniu kotletów mielonych (doprawionych przyprawami) i 1/2 dużej cebuli pokrojonej w niewielką kostkę podsmażamy na 1 łyżce oleju. Dodajemy opakowanie fixu spaghetti Napoli wymieszanego w 200 ml zimnej wody, dusimy ok. 5 minut i zostawiamy do ostygnięcia. W między czasie ścieramy 1 marchewkę na tarce jarzynowej o dużych oczkach i ser grecki i dodajemy 1/3 do mięsnej mieszanki. Na podpieczone ciasto wykładamy 1/3 startej marchewki i sera, następnie na całej powierzchni ciasta rozkładamy mieszankę mięsa z cebulą i fixem i 1/3 mieszanki sera i marchewki, posypujemy resztą sera i marchewki.
3.Formę wstawiamy do piekarnika. Całość pieczemy ok. 25-30 min w temp. 200 stopni lub 180 stopni z termoobiegiem, Formę z zapiekanką wyjmujemy z piekarnika i kroimy na 4 części i wykładamy na talerze
Komentarze