Zapiekanka włoska na cieście francuskim

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Ciasto francuskie doskonale sprawdza się w zapiekankach mięsnych

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - ciasto francuskie: 1 opakowanie
    - farsz na kotlety mielone z przyprawami: 25 dekagramów
    - cebula duża: 0.5 sztuki
    - olej: 1 łyżka
    - marchew: 1 sztuka
    - fix Spaghetti Napoli: 1 opakowanie
    - ser grecki: 20 dekagramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka włoska na cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zapiekanka włoska na cieście francuskim 1. Formę od tarty wykładamy ciastem francuskim, odcinamy wystające kawałki nożem (ciasto powinno lekko wystawać poza obwód formy). Ciasto nakłuwamy w kilkunastu miejscach widelcem i podpiekamy je przez ok. 10 min w temp. 150° z włączonym termoobiegiem. .
  • Zapiekanka włoska na cieście francuskim 2. Farsz pozostały po przygotowaniu kotletów mielonych (doprawionych przyprawami) i 1/2 dużej cebuli pokrojonej w niewielką kostkę podsmażamy na 1 łyżce oleju. Dodajemy opakowanie fixu spaghetti Napoli wymieszanego w 200 ml zimnej wody, dusimy ok. 5 minut i zostawiamy do ostygnięcia. W między czasie ścieramy 1 marchewkę na tarce jarzynowej o dużych oczkach i ser grecki i dodajemy 1/3 do mięsnej mieszanki. Na podpieczone ciasto wykładamy 1/3 startej marchewki i sera, następnie na całej powierzchni ciasta rozkładamy mieszankę mięsa z cebulą i fixem i 1/3 mieszanki sera i marchewki, posypujemy resztą sera i marchewki.
  • Zapiekanka włoska na cieście francuskim 3. Formę wstawiamy do piekarnika. Całość pieczemy ok. 25-30 min w temp. 200 stopni lub 180 stopni z termoobiegiem, Formę z zapiekanką wyjmujemy z piekarnika i kroimy na 4 części i wykładamy na talerze
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Francuska Włoska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować