Zapiekanka wielkanocna

4.49 (194 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis pochodzi z Kresów, a mam go od teściowej. Moja rodzina nie wyobraża sobie świątecznego śniadania bez tej zapiekanki.

Składniki:

  • 20 dag szynki
    20 dag cienkiej kiełbasy
    20 dag wędzonego boczku
    łyżeczka smalcu
    1 korzeń chrzanu
    6 jajek
Wystaw ocenę:

4.49 (194 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki Jajko Szynki

Zapiekanka wielkanocna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szynkę, kiełbasę i wędzony boczek kroimy w niewielką kostkę. Na patelni rozgrzewamy smalec, wrzucamy pokrojone wędliny i podsmażamy na
    małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
  • Zapiekanka wielkanocna 2. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w ćwiartki. Dodajemy do podsmażonych wędlin, delikatnie mieszamy i chwilę smażymy.
  • 3. Na tarce o dużych oczkach ścieramy chrzan, posypujemy zapiekankę i mieszamy. Patelnię przykrywamy i na małym ogniu dusimy danie minutę,
    półtorej, aby wędliny przeszły smakiem i zapachem chrzanu. Zapiekankę podajemy na ciepło. Możemy ją udekorować natką pietruszki. Najlepiej smakuje z domową ćwikłą oraz pieczywem.

Porady

● Do zapiekanki można dodać również kawałki pieczeni, białej kiełbasy i innych mięs, które akurat mamy w lodówce. Im więcej składników, tym danie będzie smaczniejsze.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Jajka Szynka Kiełbasa

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_03-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować