Zapiekanka wiejskie jadło

4.5 (148 ocen)

  • 15 min

Często robię zapiekanki, staram się modyfikować za każdym razem zapiekanki aby otrzymać wersję idealną.

  • 15 min

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków ugotowanych w osolonej wodzie
    2-3 laski kiełbasy lub/oraz inne wędliny
    2 cebule
    6-7 pieczarek
    30 dag sera żółtego
    mały pomidor
    3-4 jajka
    4 łyżki mleka
    odrobina tłuszczu
    bułka tarta
    masło do wysmarowania formy
    przyprawa do ziemniaków, pieprz, sól, przyprawa uniwersalna
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zapiekanka wiejskie jadło - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki pokroić w talarki. Cebule posiekać i zeszklić na odrobinie tłuszczu następnie dodać pokrojoną w talarki kiełbasę,podsmażyć a na koniec dodać pokrojone pieczarki- smażyć jeszcze przez chwilę, przyprawić delikatnie przyprawą uniwersalną.
  • 2. Naczynie żaroodporne wysmarować najlepiej masłem i opruszyć bułką tartą. Wyłożyć 1/3 ziemniaków i posypać je przyprawą do ziemniaków. Kolejną warstwą bedzie 1/3 upieczonej kiełbasy którą należy delikatnie opruszyć pieprzem. następnie posypać 1/3 sera zółótego- warstwy powtarzać a na sam koniec dać pokrojonego w plasterki pomidorka , posypać resztą sera żółtego. W osobnej miseczce rozbić 4 jajka i wymieszaćje z mlekiem, polać potrawę. Zapiekać przez ok 40 min w 180 stopniach C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować