ziemniaki, grzybki, szpinak i biała kielbasa , wszystko na jednym talerzu, samo zdrowie.
1 godz. 20 min
Składniki:
500 g ziemniaków
400 g szpinaku
400 g grzybków mrożonych ( u mnie opieńki)
350 ml śmietany
6 szt białej kiełbasy
1 jajko
70 g sera sałatkowego Falvita
sól
pieprz
szczypta chili w płatkach
szczypta oregano
1 cebula
3 ząbki czosnku
olej rzepakowy
Zapiekanka wiejska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obrać i obgotować ok 10 min, ostudzić. Brytfankę o rozm 30 x 22 wysmarować olejem, Ułożyć pokrojone w plastry ziemniaki. Posypać solą, pieprzem i papryką.
2.Grzyby rozmrozić. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju wrzucić pół cebuli drobno posiekanej, chwilę podsmażyć i dodać grzyby i smażyć aż odparują. Doprawić solą i pieprzem.
Wyłożyć na ziemniaki. Na tej samej patelni ponownie wlać łyżkę oleju, podsmażyć posiekaną połówkę cebuli i czosnek. Dodać szpinak, i również smażyć i odparować.
Przestudzić. Śmietanę wymieszać z jajkiem i pokruszonym serkiem, dodać do szpinaku i wymieszać.
Tak przygotowaną warstwę szpinakową równomiernie rozłożyć na grzybach.
3.Kiełbaski (dobrze by były jeszcze lekko zamarznięte, wtedy lepiej się kroją) przeciąć na pół w poprzek po czym wzdłuż to połowy naciąć 3 razy by powstała gwiazdka. Tak przygotowaną kiełbaskę wetknąć w zapiekankę, nacięciami do góry. Posypać szczyptą oregano i wstawić na 40 min do piekarnika nagrzanego do 200 st.
Komentarze