Zapiekanka wiejska

0 (0 ocen)

  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Proste i bardzo smaczne danie :)

  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - nieduże, równe ziemniaki: 1 kilogram
    - kiełbasa wiejska (lub inna wędlina): 250 gramów
    - zioła prowansalskie około: 1.5 łyżki
    - oliwa lub olej: 0.5 szklanki
    - cebula średnia: 1 sztuka
    - sól, pieprz do smaku: 1 sztuka
    - Ząbki czosnku (jeśli ktoś lubi): 2 szklanki
    - opcjonalnie tarty żółty ser i posiekana zielenina: 1 sztuka

Zapiekanka wiejska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zapiekanka wiejska 1. Ziemniaki obrać, umyć, pokroic na ćwiartki i obgotować 10-15 minut w posolonej wodzie, odcedzić. Kiełbasę pokroić w plasterki lub w grubą kostkę, wymieszać z ziemniakami. Cebulę obrać, pokroić w piórka lub plasterki, zeszklić na odrobinie oliwy, dodać do ziemniaków. Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego. Pozostały olej/oliwę wymieszać z ziołami prowansalskimi (możemy dodać także rozgnieciony czosnek). Przygotowanym tłuszczem polać ziemniaki. Zapiekać w piekarniku tak długo aż ziemniaki będą miękkie (lekko się zrumienią). Gotową zapiekankę można posypać tartym serem i siekaną zieleniną. Oddzielnie podać sól z pieprzem, tak żeby każdy mógł sobie doprawić wg. uznania.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy