Zapiekanka wiejska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obrać, umyć, pokroic na ćwiartki i obgotować 10-15 minut w posolonej wodzie, odcedzić. Kiełbasę pokroić w plasterki lub w grubą kostkę, wymieszać z ziemniakami. Cebulę obrać, pokroić w piórka lub plasterki, zeszklić na odrobinie oliwy, dodać do ziemniaków. Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego. Pozostały olej/oliwę wymieszać z ziołami prowansalskimi (możemy dodać także rozgnieciony czosnek). Przygotowanym tłuszczem polać ziemniaki. Zapiekać w piekarniku tak długo aż ziemniaki będą miękkie (lekko się zrumienią). Gotową zapiekankę można posypać tartym serem i siekaną zieleniną. Oddzielnie podać sól z pieprzem, tak żeby każdy mógł sobie doprawić wg. uznania.
Komentarze