Zapiekanka warzywna z surowym makaronem

  • wyświetlono: 164 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Zdrowa, sycąca i przede wszystkim pyszna zapiekanka, w sam raz na jesienne popołudnia bądź wieczory

Smakchwili
  • 2 porcje
  • Średni

Składniki

- makaron rurki, kolanka lub świderki: 250 gramów
- pomidor: 2 sztuki
- papryka czerwona: 1 sztuka
- czosnek w ząbkach: 2 ząbki
- gotowane udko: 0.5 sztuki
- brokuł małe różyczki: 12 sztuk
- oliwki: 8 sztuk

- cebula średnia: 1 sztuka
- oliwa: 5 łyżek
- rosół: 1.5 szklanki
- śmietana 12%: 0.25 szklanki
- mąka pszenna: 1 łyżka
- bazylia, tymianek, oregano, sól, pieprz: 1 szczypta

- ser żółty natan i włoszczowski: 10 dekagramów

Sposób przygotowania przepisu:

Zapiekanka warzywna z surowym makaronem

  • suche składniki zapiekanki1. Do żaroodpornego naczynia wsypujemy makaron (nie ugotowany), pokrojoną w paski ok. 1,5 cm długości paprykę, pomidory w grubą kostkę, różyczki brokuła przekrojone na mniejsze, oliwki pokrojone na połówki, obrane mięso z kurczaka bądź pokrojona w kostkę wędlina.
  • sos do zalania suchych składników zapiekanki2. W rondelku na oliwie smażymy posoloną cebulę z czosnkiem, gdy cebula się zeszkli zalewamy rosołem (ja dodałam też pokrojoną ugotowaną marchewkę z rosołu), dodajemy bazylię, oregano i pieprz cayenne i gotujemy.
  • 3. Do 1/4 szkl. śmietany wsypujemy mąkę i mieszamy by nie było grudek, potem dolewamy do tej zawartości trochę gotującego się bulionu z cebulą, mieszamy zawartość szklanki i powoli wlewamy do gotującego się bulionu z cebulą i mieszamy. Bulion gotujemy jeszcze ok 2 min. aż zgęstnieje.
  • zalana sosem zawartość żaroodpornego pojemnika4. Gotowy sos/zalewa zdejmujemy z ognia i zalewamy zawartość żaroodpornego naczynia, mieszamy wszystko i wkładamy do piekarnika na pół godziny w temp. 180 0 C. Zawartość przemieszać po ok 15 min. bo zalewa nie sięga po makaron na samym wierzchu i może nam się nie ugotować bądź spalić.
  • zapiekanka przykryta serem5. Po wskazanym czasie wyciągamy zapiekankę i na wierzchu układamy żółty ser (u mnie ser włoszczowski typu szwajcarskiego a na nim jeszcze po plasterku sera natan - gouda czy mozarella też będzie dobry ) wkładamy z powrotem do piekarnika i zapiekanka jest gotowa gdy ser się roztopi.
  • zapiekanka gotowa6. Wyciągamy z piekarnika i nakładamy na talerze duuużą łyżką, polewamy keczupem i delektujemy się smakiem :)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

latozimakuchnia włoskaobiadwiosnazapiekanka makaronowawalentynkijesieńkolacja we dwojeimprezy
 

Komentarze

Podobne przepisy

Zapiekana alla cottage pie

Dodane przez: igraszki losu

Zapiekana alla cottage pie

Zapiekanka z pysznym aromatycznym...

Dodane przez: Martita

Zapiekanka Marty

Moja zapiekanka dla osób na diecie...

Muszle makaronowe faszerowane kurkami i ricottą zapieczone w sosie śmietanowym

Dodane przez: Malinka5

Muszle makaronowe faszerowane kurkami i ricottą...

Tak przygotowane muszle smakują...

Ziemniaczano-mięsny przekładaniec czyli obiad z odzysku

Dodane przez: P_Aneta

Ziemniaczano-mięsny przekładaniec czyli obiad...

Ziemniaczano-mięsny przekładaniec...

Zapiekanka ziemniaczana ze szczawiem

Dodane przez: JustKuchcik

Zapiekanka ziemniaczana ze szczawiem

Prosta zapiekanka z ziemniaków...

Zapiekanka ziemniaczana z wkładką

Dodane przez: JustKuchcik

Zapiekanka ziemniaczana z wkładką

Zapiekanka z ziemniaków doprawionych...