ZAPIEKANKA WARZYWNA Z SERKIEM TOPIONYM I MASCARPONE

0 (0 ocen)

Połączenie w jednej zapiekance serka topionego i serka mascarpone, było czystą wodzą fantazji i improwizacją, ale będzie to już stały sposób zlepienia warzyw w daniu głównym :)

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego, indyczego
    około 500 g mieszanki warzywnej, mrożonek (brokuł, kalafior, marchewka )
    1 / 2 czerwonej papryki
    1 / 2 żółtej papryki
    1 cebula
    około 6 dużych ziemniaków
    około 250 g świeżego szpinaku
    około 3 – 4 ząbki czosnku
    około 500 g pieczarek
    250 g serka mascarpone
    kostka serka topionego ( u mnie gouda )
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka warzywna z serkiem topionym i mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieram i gotuję na pół twardo w osolonej wodzie.
    Pieczarki oczyszczam i siekam na plasterki, papryki w paski, cebulę w pióra.
    Mrożonki gotuję na pół twardo.
    Na maśle podsmażam czosnek i dokładam oczyszczony szpinak, chwilę duszę całość doprawiając solą.
    Osobno smażę na oleju pieczarki, cebulę. Po chwili doprawiam solą i pieprzem, dorzucam paprykę, smażę chwilę.
    Mięso podsmażam chwilę, solę i pieprzę.
    Brytfannę żaroodporną wykładam warstwami:
    plastry ziemniaków, posypuję solą i pieprzem, plasterki serka topionego, mięso mielone, pieczarki z paprykami, serek mascarpone rozsmarowuję po całości, szpinak, mieszanka warzywna.
    Całość wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 – 200 C i piekę około 30 – 40 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować