Właśnie przypomniały mi się robótki ręczne i dłuuugie włoski moje córki. Długi czas zaplatałam jej warkocze, teraz wyszła z domu, trzeba zaplatać warkocze na cieście :)
60 min
Składniki:
Ciasto:
mąka pszenna 500 g
drożdże świeże 17 g
kurkuma mielona 2 g
jajko 1
cukier szczypta
mleko ok.165 ml
olej rzepakowy 30 ml
kefir 40 ml
majeranek 1 łyżeczka
czosnek staropolski 1 łyżeczka
Lubczyk Prymat 1 łyżeczka
sól ziołowa 1/2 łyżeczki
Nadzienie:
papryka czerwona ok.200 g
cebula czerwona 1 średnia
warzywa mrożone ok.400 g (zielony groszek,marchew,pietruszka,seler)
kasza manna 1 czubata łyżka
czosnek staropolski Prymat 1 łyżeczka
majeranek 1 łyżeczka
Lubczyk 1/2 łyżeczki
tymianek 1/2 łyżeczki
sól do smaku
pieprz
Zapiekanka warzywna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do przesianej mąki wkruszamy drożdże, posypujemy szczyptą cukru, odstawiamy na chwilę. Potem dodajemy resztę składników, zostawiamy tylko 1/2 białka i zagniatamy ciasto.
Po wyrobieniu ciasto przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Drobno pokrojoną paprykę i cebulę dusimy na patelni z 1 łyżką oliwy.
Po 10-15 minutach dodajemy warzywa mrożone i smażymy jeszcze kilkanaście minut. Potem dodajemy kaszę manną i przyprawy, studzimy.
Formę 34 X 11 cm smarujemy margaryną. Część wyrośniętego ciasta cienko wałkujemy i wykładamy spód i boki blaszki. Resztę ciasta wałkujemy dość cienko, wycinamy cienkie podłużne paski i zaplatamy trzy warkocze.
Mnie trochę ciasta zostało i zrobiłam paluszki do piwa, barszczu.
Na ciasto wykładamy warzywa, przykrywamy warkoczami które łączymy z ciastem za pomocą roztrzepanego białka.
Gdy ciasto lekko odpocznie warkocze smarujemy białkiem z solą. Pieczemy w 180 C ok.30 minut. Smacznego.
Komentarze