Zapiekanka warzywna

4.5 (177 ocen)

  • 10 min

Prosta i pyszna jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie

  • 10 min

Składniki:

  • 2-3 porcje:
    300g ziemniaków
    1 średnia cukinia
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    pół szklanki mleka
    2 łyżki śmietany
    2 łyżeczki musztardy
    sól, pieprz
    ser żółty
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki Ser

Zapiekanka warzywna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa kroimy w cienkie plasterki (2-3mm), czosnek drobno siekamy. Jeśli ziemniaki są młode i mają ładną skórkę, można ich nie obierać.
  • 2. Warzywa układamy na przemian w naczyniu do zapiekania. Każdą warstwę doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem, układamy aż skończą się składniki. Najlepiej jeśli górną warstwę stanowią ziemniaki.
  • 3. Mieszamy mleko ze śmietaną, musztardą i solą, zalewamy warzywa. Na wierzch tarkujemy żółty ser.
  • 4. Zawijamy w folię aluminiową i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Pieczemy ok. 50 min, na ostatnie 15-20 minut zdejmując folię, żeby ser się przyrumienił.

Porady

Taka zapiekanka świetnie nadaje się jako warzywny dodatek do obiadu albo jako posiłek sam w sobie. Można ją zrobić właściwie z dowolnych warzyw, więc można ją modyfikować i podawać w różnych wydaniach.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Cukinia Sery Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować