Zapiekanka warzywna

0 (0 ocen)

  • 45 min

Ponieważ w zwykłych sklepach trudno o makaron bez pszenicy (jestem uczulona na to zboże), postanowiłam do zapiekanki użyć ciasta z mąki gryczanej. Pomysł na taką zapiekankę rzucił mi się kilka dni temu podczas przeglądania książek, Muszę przyznać, że efekt jest przepyszny :) No i zdrowy :)

  • 45 min

Składniki:

  • ciasto:
    100g mąki gryczanej
    2 jajka
    200g mleka
    2 łyżki musztardy
    olej rzepakowy

    warzywa:
    1 cebula
    2 marchewki
    garść fasolki szparagowej (może być z mrożonki)
    1/2 puszka kukurydzy
    2 pomidory
    1 łyżka musztardy
    sól, pieprz
    zioła prowansalskie
    olej rzepakowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka warzywna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, jajka, mleko i musztardę miksujemy na gładkie ciasto.
    Naczynie do zapiekania smarujemy olejem rzepakowym. Wylewamy ciasto. Wstawiamy do nagrzanego do 180st.C piekarnika na około 7-10 minut.
  • 2. W czasie gdy ciasto się piecze, na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Przesmażamy na nim pokrojone: cebulę, marchewki, fasolkę szparagową. Na chwilę przed końcem smażenia dodajemy odsączoną kukurydzę, pokrojone w ósemki pomidory, musztardę. Mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami.
  • 3. Gdy upłynie 7-10 minut pieczenia ciasta, wykładamy na środku podsmażone warzywa. Pieczemy dalej ok. 25 minut. Podajemy na ciepło.

Porady

Jeśli chcemy zapiekankę bardziej wzbogacić, możemy posypać ją w trakcie pieczenia serem. Dla mięsożerców polecam dodanie podsmażonego boczku, idealnie będzie się komponował z zapiekanką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować