Zapiekanka szpinakowa z nadzieniem z knedli

0 (0 ocen)

  • 40 min

Może nie jest to zbyt dietetyczna potrawa, ale raz na jakiś czas nie zaszkodzi a jest naprawdę smaczna.

  • 40 min

Składniki:

  • 6-8 knedli z nadzieniem mięsnym
    1 cebula
    2/3 opakowania mrożonego szpinaku (najlepiej mrożony w kawałkach a nie w jednolitym bloku) (ok 350 g)
    4 plastry sera ementaler
    6-8 plastrów boczku
    olej do smażenia
    sól czosnkowa, gałka muszkatołowa, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Knedle Zapiekanki Ser

Zapiekanka szpinakowa z nadzieniem z knedli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Knedle przygotować według przepisu na opakowaniu z tym, że gotować o 2-3 minuty krócej aby ciasto było jeszcze twardawe/sprężyste (najlepiej kupować sprawdzone knedle, ciasto powinno być sztywnawe i nie wolno ich rozgotować!). Ugotowane, odsączone i lekko przestudzone knedle przekroić na pół.
  • 2. Do żaroodpornego naczynia wlać odrobinkę oleju/oliwy. W żaroodpornym naczyniu układać połówki knedli farszem do dołu.
  • 3. Cebulę posiekać i zeszklić na patelni. Dodać szpinak, przyprawić i podsmażać na wolnym ogniu pod przykryciem. Po około 5-7 minutach należy zdjąć przykrywkę i odparować nadmiar wody.
  • 4. Knedle nakryć szpinakową masą. Ser pokroić w szerokie paski, boczek także w paski. Boczek należy delikatnie zesmażyć na patelni bez tłuszczu by właśnie tłuszcz się lekko wytopił i zapiekanka nie była aż tak tłusta.
  • 5. Plastry sera ułożyć na zapiekance w poprzek zostawiając przerwy między paskami. Na wierzchu ułożyć odsączony z tłuszczu i leciutko podsmażony boczek. Formę wstawić do nagrzanego piekarnika (200 stopni) na 15 minut. Pilnować żeby boczek się nie spalił.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Ser żółty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować