Zapiekanka szparagowa

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Zapiekanka która w sobie szpinak, makaron, szparagi i jajko oraz boczek. Czyli zdrowo, syto porcja warzyw i kalorii w jednym naczyniu. Sezon na szparagi w pełni to trzeba korzystać. Zalecam zapiekać zapiekankę tak żeby żółtko było płynne.

  • 50 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 30 dkg szpinaku
    1 pęczek szparagów zielonych
    100 g makaronu spaghetti ugotowanego
    7 pomidorków koktajlowych
    3 jajka
    2 ząbki czosnku
    sól, pieprz
    2 łyżki śmietany 18 % ukwaszonej
    10 plastrów boczku wędzonego
    olej rzepakowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Jajko

Zapiekanka szparagowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • szpinak 1. Szpinak dokładnie myję, osuszam i przesmażam na oleju rzepakowym, dodaję czosnek rozduszony. Doprawiam solą, pieprzem, jak przestygnie dodaję śmietanę. Szparagi wrzucam do osolonego wrzątku na 4 minuty. Owijam plastrami boczku po dwie szparagi.
  • makaron ze szpinakiem 2. Makaron wykorzystałam od obiadu z dnia poprzedniego, wymieszałam go ze szpinakiem, przełożyłam do naczynia do zapiekania.
  • szparagi owinięte boczkiem 3. Na makaron ułożyłam szparagi z boczkiem, oraz końcówki szparagów od dłuższych sztuk które nie mieściły mi się w naczyniu.
  • zapiekanka przed pieczeniem 4. Na wierzch wbijam jajka, układam pomidorki koktajlowe i wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę temp 180 stopni około 15-20 minut aż białko się zetnie a żółtko będzie płynne.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Jajka Makaron Pomidor Szparagi Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować