Zapiekanka która w sobie szpinak, makaron, szparagi i jajko oraz boczek. Czyli zdrowo, syto porcja warzyw i kalorii w jednym naczyniu. Sezon na szparagi w pełni to trzeba korzystać. Zalecam zapiekać zapiekankę tak żeby żółtko było płynne.
Zapiekanka szparagowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szpinak dokładnie myję, osuszam i przesmażam na oleju rzepakowym, dodaję czosnek rozduszony. Doprawiam solą, pieprzem, jak przestygnie dodaję śmietanę. Szparagi wrzucam do osolonego wrzątku na 4 minuty. Owijam plastrami boczku po dwie szparagi.
2.Makaron wykorzystałam od obiadu z dnia poprzedniego, wymieszałam go ze szpinakiem, przełożyłam do naczynia do zapiekania.
3.Na makaron ułożyłam szparagi z boczkiem, oraz końcówki szparagów od dłuższych sztuk które nie mieściły mi się w naczyniu.
4.Na wierzch wbijam jajka, układam pomidorki koktajlowe i wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę temp 180 stopni około 15-20 minut aż białko się zetnie a żółtko będzie płynne.
Komentarze