Zapiekanka sojowa

0 (0 ocen)

  • 60 min

Może znajdziecie czas w weekend i przygotujecie pikantną zapiekankę sojową, która może być wykorzystana w tygodniu jako śniadanie na wynos do szkoły lub do pracy. Czy przygotujecie ją w wersji łagodnej czy pikantnej zależy tylko od Waszych upodobań.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki podaje na duża blaszkę 35x24 cm:

    - 40 dag soi
    - 10 do 15 dag suszonych pomidorów lub ok. 250 ml pomidorów suszonych w oleju
    - 4 cebule
    - główka czosnku, ok. 8 ząbków
    - papryczka chili peperoncini
    - 2 łyżeczka majeranku
    - 2 łyżeczki tymianku
    - 2 łyżeczki bazylii
    - 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    - 2 jajka, w wersji wegańskiej można zamiast jaj dodać więcej oleju, żeby zapiekanka nie była zbyt sucha
    - liść laurowy
    - kilka ziaren ziela angielskiego
    - olej
    - pieprz
    - sól
    - sumak do posypania wierzchu zapiekanki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka sojowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Soje moczymy w wodzie całą noc, odcedzamy i zalewamy nową wodą, dodajemy sól, ziele angielskie i liść laurowy, gotujemy ok. 30 minut odparowując wodę do małej ilości, a następnie blenderem miksujemy na gładką masę razem z resztką wody w której się gotowała.

    2. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i smażymy drobno pokrojoną cebulę, czosnek, chili i pomidory, gdy wszystko się zarumieni łączymy z masą sojową, dodajemy zioła, mąkę i jaja, dokładnie mieszamy i przyprawiamy wg. uznania.

    3. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przygotowaną masę przekładamy do formy, a wierzch zapiekanki obficie posypujemy sumakiem. Pieczemy w temperaturze 200 C przez ok. 50 minut. Kroimy po wystudzeniu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomidor Soja

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Wegańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować