Zapiekanka serowo-ziemniaczana pod beszamelem

  • wyświetlono: 947 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Zapiekanki mają do siebie to że czasem trudno wyjąć je w jednym ładnym kawałku na talerz , za to można wyczarować je z dowolnych , przeróżnych składników i najczęściej wychodzą pysznie :)

martyna

Składniki

7 średnich ugotowanych w całości ziemniaków ziemniaków
200 g sera żółtego
1 duża kulka mozzarelli ( 125 g po odsączeniu z zalewy)
250 g sera Capreggio
150 g. pieczarek ( 5-7średnich sztuk)
1 długie pętko ulubionej kiełbasy ( u mnie czosnkowa)
sól , pieprz , chili , przyprawa do dań z ziemniaków
Beszamel:
100 g. masła śmietankowego
2 łyżki mąki
400 ml mleka
1 łyżka posiekanego drobno koperku
szczypta soli i pieprzu

Sposób przygotowania przepisu:

Zapiekanka serowo-ziemniaczana pod beszamelem

  • 1. Ziemniaki obieramy , myjemy ( nie przekrawamy) gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
  • pokrojone składniki2. W tym czasie pieczarki oczyszczamy i łącznie z mozzarellą , serem Capreggio , oraz kiełbasą kroimy w plastry. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  • 1 warstwa3. Ugotowane ziemniaki odcedzamy osuszamy na ogniem , kroimy w plastry na dnie naczynia żaroodpornego układamy 3/4 ziemniaków ( 2 warstwy)
  • 2 warstwa4. Następnie układamy warstwę pieczarek oraz sera capreggio
  • 3 warstwa5. Kolejnie plastry kiełbasy które posypujemy obficie przyprawą do dań z ziemniaków oraz mozzarellę. Całość przykrywamy resztą ziemniaków.
  • ostatnia warstwa6. Wierzch oprószamy pieprzem oraz chili ,posypujemy tartym serem żółtym
  • beszamel7. Przygotowujemy beszamel: w garnuszku rozpuszczamy masło , dodajemy mąkę cały czas mieszając gdy składniki się połączą wlewamy powoli mleko nie przestając energicznie mieszać (najlepiej trzepaczką do jajek, by nie porobiły się gródki) gotujemy chwilkę , doprawiamy koperkiem solą i pieprzem . Odstawiamy na 3-4 min do zgęstnięcia.
  • przed zapieczeniem8. Wierzch zapiekanki zalewamy przygotowanym beszamelem , zapiekamy przez 25 min pod przykryciem w 180 st. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę zmniejszamy temp do 150 st. i zapiekamy kolejne 25 min.
  • 9. Zapiekankę podajemy gorącą, samą , z ulubionym sosem lub sałatką. U mnie z sałatką z białej kapusty i marchwi.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Zapiekankamoj_niedzielny_obiadz_roznych_stron_swiatakolacjaobiadzapiekanka ziemniaczanazapiekanka warzywnaserowa zapiekankazapiekanka pod beszamelemkonkurs_zapiekanki2zapiekanka serowo-ziemniaczana pod beszamelem

Komentarze

Podobne przepisy

image-1uldylh

Dodane przez: iciunia89

zapiekanka ziemniaczana z beszamelem

Ulubiona zapiekanka ziemniaczana...

image-1nknmjx

Dodane przez: ajska

Zapiekanka z makaronu i mięsa pod beszamelem

Ta warstwowa zapiekanka z pysznego...

Zapiekanka z kurczakiem i warzywami pod beszamelem

Dodane przez: VioletoweKucharzenie

Zapiekanka z kurczakiem i warzywami pod beszamelem

Takie zapiekanki to ja uwielbiam....

zapiekanka z pulpecikami

Dodane przez: agarybak76

Zapiekanka z pulpecikami pod beszamelem

Moja propozycja na smaczny i sycący...

ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA MOCNO SEROWA

Dodane przez: magdzia44448

ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA MOCNO SEROWA

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE