Zapiekanka serowa z mandarynkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 5 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Zajadał ktoś ciepły sernik, bo ja pierwszy raz , ale tym razem w formie zapiekanki. Jest przepyszna na ciepło, a jak wystygnie niczym nie odróżnia się od serniczka.

  • 1 godz. 5 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ser:

    3 jaja
    50 g cukru kryształu
    szczypta soli
    50 g cukru pudru
    50 g masła
    sok z 1 cytryny
    500 g sera z wiaderka
    75 g grysiku

    Ponadto:

    masło do posmarowania formy
    1 mała puszka mandarynek
    1 łyżka cukru pudru do oprószenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka serowa z mandarynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mandarynki odsączyć z zalewy.
  • 2. Z białek ubić pianę ze szczyptą soli. Następnie stopniowo dodawać cukier kryształ, nadal ubijając.
  • 3. Miękkie masło utrzeć c cukrem pudrem i sokiem z cytryny na gładką i puszystą masę.
  • 4. Dodać kolejno po jednym żółtku nadal ucierając.
  • 5. Do kremu jajecznego dodać ser i grysik, wszystko dokładnie wymieszać.
  • 6. Na koniec do masy serowej dodać ubite białka i delikatnie połączyć.
  • 7. Masę serową wyłożyć do formy do zapiekania /15 cm/ wysmarowanej masłem.
  • 8. Na ser wyłożyć odsączone mandarynki.
  • 9. Piec w 175 stopniach około 50 min.
  • 10. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
  • 11. Inspiracja: niemieckie czasopismo kulinarne "Rezepte pur"

Porady

Można jeść na ciepło lub na zimno.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mandarynki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować