Zapiekanka serowa

0 (0 ocen)

  • 30 min

Typowe danie kuchni szwajcarskiej. W oryginalnym przepisie używa się sera Appenzeller, ale z powodzeniem można go zastąpić ementalerem

  • 30 min

Składniki:


  • 200 g makaronu drobnego ( ja użyłem gnocchi )
    sól
    pieprz biały
    200 g sera ementaler
    3 cebule
    natka pietruszki
    2 łyżki masła

Zapiekanka serowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zapiekanka serowa 1. Ugotowałem makaron w osolonej wodzie (6-8 minut). Starłem ser na drobnej tarce. Cebule obrałem i pokroiłem w cieniutkie krążki. Posiekałem natkę pietruszki. Odcedziłem makaron, wymieszałem z połową sera, przełożyłem do naczynia żaroodpornego. Posypałem resztą sera, doprawiłem do smaku solą i pieprzem. Cebule podsmażyłem na maśle na złoty kolor, rozłożyłem na makaronie, skropiłem tłuszczem ze smażenia. Krótko zapiekałem, posypałem posiekaną natką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy