Zapiekanka serowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy 10 minut
we wrzącej wodzie.
Odcedzamy. Przelewamy
zimną wodą i studzimy.
Rodzynki zalewamy wrzątkiem
i odstawiamy do wystygnięcia.
Następnie dokładnie
osączamy.
2.Twaróg kruszymy. Żółtka
oddzielamy od białek i ucieramy
z 10 dag margaryny
oraz cukrami. Dodajemy rodzynki.
Masę żółtkową mieszamy
najpierw z twarogiem,
a następnie z makaronem.
Białka ubijamy na sztywną
pianę. Dokładnie mieszamy
z makaronem.
3.Masę przekładamy do posmarowanego
resztą margaryny
naczynia żaroodpornego.
Pieczemy ok. 35 minut
w 170 °C, aż się zrumieni.
Porady
Makaron będzie delikatniejszy w smaku, jeśli ugotujemy go na mleku, a nie na wodzie. Masę serową urozmaicimy, dodając do niej osączone wiśnie z kompotu
Komentarze