Zapiekanka serowa

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 60 min

Jest łatwa, zrobi ją nawet początkująca kucharka.

  • 60 min

Składniki:

  • ● 40 dag makaronu świderki
    ● 12 dag margaryny
    ● 3/4 szkl. cukru
    ● cukier waniliowy
    ● 40 dag twarogu
    ● 3 jajka
    ● małe op. rodzynek

Zapiekanka serowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy 10 minut
    we wrzącej wodzie.
    Odcedzamy. Przelewamy
    zimną wodą i studzimy.
    Rodzynki zalewamy wrzątkiem
    i odstawiamy do wystygnięcia.
    Następnie dokładnie
    osączamy.
  • 2. Twaróg kruszymy. Żółtka
    oddzielamy od białek i ucieramy
    z 10 dag margaryny
    oraz cukrami. Dodajemy rodzynki.
    Masę żółtkową mieszamy
    najpierw z twarogiem,
    a następnie z makaronem.
    Białka ubijamy na sztywną
    pianę. Dokładnie mieszamy
    z makaronem.
  • 3. Masę przekładamy do posmarowanego
    resztą margaryny
    naczynia żaroodpornego.
    Pieczemy ok. 35 minut
    w 170 °C, aż się zrumieni.

Porady

Makaron będzie delikatniejszy w smaku, jeśli ugotujemy go na mleku, a nie na wodzie. Masę serową urozmaicimy, dodając do niej osączone wiśnie z kompotu

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_07-2011

Komentarze

Podobne przepisy