Zapiekanka ryżowo-warzywna - bez glutenu i bez jajek

4.5 (175 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 50 min

Zapiekankę przygotowałam z bardzo prostych składników, a były to warzywa mrożone i ryż, zapieczone w delikatnym sosie z serka topionego.

  • 50 min

Składniki:

  • 1-2 woreczki ryżu (np. parboiled)
    1 mieszanka mrożonych warzyw (bardzo dobre są z Lidla lub z Hortexu)
    150 ml gorącej wody
    1 kostka rosołowa bez glutenu (lub zwykła)
    1/2 małej kostki serka topionego
    50 ml jogurtu greckiego lub śmietany 12-18%
    1 łyżka mąki kukurydzianej
    2 plastry żółtego sera
    szczypta kurkumy (możecie pominąć)
    szczypta tymianku
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka ryżowo-warzywna - bez glutenu i bez jajek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż płukam i wrzucam do wrzątku. Dodaje szczyptę kurkumy i gotuje tak aby był delikatnie twardy (przy ryżu parboiled jest to około 10 minut).
  • 2. Przygotowuje większy garczek, wlewam do niego wodę. Gdy woda zacznie wrzeć dodaje szczyptę soli i wrzucam mrożoną mieszankę warzyw i opcjonalnie 1 liść laurowy. Warzywa podgotowujemy
  • 3. Do niewielkiego garczka wlewam 150 ml gorącej wody. Wrzucam kostkę rosołową i dodaje serek topiony, całość mieszam aby serek się rozpuścił. Na końcu dodaje jogurt grecki i 1 łyżkę mąki kukurydzianej i również mieszam.
  • 4. W naczyniu żaroodpornym układam ryż, odcedzone warzywa. Całość równo zalewam przygotowanym sosem. Wierzch posypuje startym serem na grubych oczkach i posypuje tymiankiem.Zapiekankę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 C i podpiekam około 30 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_08-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować