Zapiekanka ryżowo-owocowa pod migdałowo-kokosową pierzynką

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób

wyśmienita! będzie idealna na ciepłą kolację czy lekki obiad:)

  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 3 woreczki ryżu
    4 jabłka
    2 banany
    opakowanie mrożonych truskawek (450g)
    1 jajko
    360 g śmietany
    7 łyżek cukru
    galaretka truskawkowa
    4 łyżki wiórków kokosowych
    około 6 migdałów
    cynamon
    ½ szklanki rodzynek
    tłuszcz do smażenia i do wysmarowania naczynia żaroodpornego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka ryżowo-owocowa pod migdałowo-kokosową pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Do ugotowanego dodajemy 6 łyżek cukru, rodzynki, łyżeczkę świeżo startego cynamonu i śmietanę, mieszamy, dzielimy na pół.
  • 2. Jedną połówkę ryżu łączymy z jajkiem, przekładamy do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego i układamy na nim truskawki.
  • 3. Jabłka obieramy, wydążamy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i smażymy, dodając 1 łyżkę cukru, około 20 minut na patelni natłuszczonej niewielką ilością tłuszczu.
  • 4. Następnie dodajemy do nich pokrojone w plasterki banany i smażymy razem jeszcze 3 minuty.
  • 5. Gorącą masę mieszamy z galaretką.
  • 6. Truskawki smarujemy połową pozostałego ryżu i wykładamy na niego masę jabłkowo-bananową.
  • 7. Na całość wykładamy pozostały ryż, posypujemy kokosem, starymi na tarce o drobnych oczkach migdałami i cynamonem.
  • 8. Zapiekamy około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować