zapiekanka ryżowa ze słonecznikiem

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Średni

Własnoręcznie wymyślony przepis:) Smacznego:)

  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • - ryż basmati (Bardzo dobra jest też wersja z brązowym ryżem.): 200 gramów
    - podwójna pierś kurczaka: 1 sztuka
    - marchewka średnia: 3 sztuki
    - seler mały (lub pół dużego): 1 sztuka
    - pieczarki: 250 gramów
    - słonecznik łuskany: 100 gramów
    - czosnek: 4 ząbki
    - sos sojowy: 3 łyżki
    - cukier: 1 łyżeczka
    - sól: 3.5 łyżeczki
    - curry: 1 łyżeczka
    - gałka muszkatołowa: 1 łyżeczka
    - śmietana na do sosów: 250 mililitrów
    - ser topiony emmentaler: 100 gramów
    - pomidorki koktailowe: 8 sztuk
    - mozzarella twarda: 100 gramów
    - kurkuma: 0.5 łyżeczki
    - oliwa z oliwek: 3 łyżki
    - masło: 3 łyżki
    - pieprz: 3 szczypty
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka ryżowa ze słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozgrzej piekarnik do 150 stopni C. Umyj i oczyść kurczaka, pokrój go w średniej wielkości kawałki, przełóż do miski. Do kurczaka dodaj sos sojowy, cukier, łyżeczkę cukru i czosnek, przykryj, odstaw do lodówki. Jeśli chcesz przygotować mięso wcześniej, np. 24h przed, to nie dodawaj do marynaty łyżeczki soli, sos sojowy będzie wystarczający.
  • 2. Ugotuj ryż według wskazań na opakowaniu z dodatkiem łyżeczki soli i kurkumy. Umyj i obierz warzywa i grzyby, pokrój je w plasterki, ja lubię używać do tego tarki. Ugotowany ryż przełóż do brytfanki
  • 3. Rozgrzej dwie patelnie, z czego jedną najlepiej teflonową. Na suchą patelnię teflonową wysyp słonecznik i praż go na średnim ogniu, aż uzyska zarumieniony kolor Często ruszaj patelnią, żeby słonecznik zarumienił się ze wszystkich stron. Na drugiej patelni roztop 2 łyżki masła, wrzuć pokrojone warzywa, przykryj i duś na średnim ogniu, mieszając co jakiś czas. możesz je nawet lekko zarumienić, wtedy będą miały lepszy smak. W trakcie smażenia dodaj kolejną łyżkę masła.

    Jak słonecznik uzyska odpowiedni kolor i wyczuwalny zapach dorzuć do niego kurczaka i smaż często mieszając. Uważaj, żeby się nie przypalił. Jeśli nie masz patelni teflonowej w tym momencie dolej oliwę do kurczaka.
  • 4. Usmażonego kurczaka odłóż do brytfanki lub naczynia żaroodpornego. Oczyść patelnię z resztek słonecznika i wrzuć na nią pieczarki, doprawiając je 0,5 łyżeczką soli i szczyptą pieprzu. Smaż pieczarki dopóki woda, którą puściły nie wyparuje, przełóż do brytfanki.
  • 5. Jeśli warzywa już są miękkie, dodaj do nich curry, pół łyżeczki gałki muszkatołowej i pół łyżeczki soli, wymieszaj. Dodaj do brytfanki.
  • 6. Do małego garnka wlej wodę na ok 1cm wysokości, gotuj. Włóż do garnka ser topiony i rozduś go widelcem. Zagotuj całość, dolej śmietanę do sosów. Podczas gotowania mieszaj lub ubijaj trzepaczką całość, żeby pozbyć się grudek sera. Do całości dodaj pół łyżeczki gałki muszkatołowej, pół łyżeczki soli i dwie szczypty pieprzu. Zagotuj całość, a zaraz potem zdejmij garnek z ognia.
  • 7. Wymieszaj wszystko co jest w brytfance i dobrze przyklep. Pokrój pomidorki koktailowe w ćwiartki i rozłóż na całej powierzchni brytfanki. Zalej równomiernie całość sosem. Zetrzyj mozzarellę i posyp na wierzch. Włóż do piekarnika na średnią półkę i piecz 20. Smacznego:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Ryż Słonecznik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować