Zapiekanka ryżowa z warzywami na kurczaku

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 30 min

Nie masz pomysłu na obiad,polecam zapiekankę,to jedna z moich ulubionych,bardzo smaczna,podzielna i pożywna.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 750 g piersi kurczaka
    250 g ryżu
    mały brokuł
    50 g fasolki szparagowej
    50 g brukselki
    czerwona papryka
    por
    3 łyżki oleju ryżowego
    sól
    pieprz
    masło do formy
    na sos:
    1/2 szklanki mleka
    2 łyżki śmietany
    2 jajka
    150 g startego parmezanu lub ementalera
    świeżo zmielony pieprz
    sól
    szczypta gałki muszkatołowej

Zapiekanka ryżowa z warzywami na kurczaku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piersi kurczaka u myć,osuszyć,przekroić na połowę i cienko rozbić,opruszyć solą i pieprzem.
    Rozbitymi płatami mięsa obłożyć boki foremki 18x30 cm wysmarowanej masłem.
  • 2. Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie,według przepisu na opakowaniu,ostudzić.
    Na patelni rozgrzać olej,wrzucić umyty,pokrojony w pół plasterki por,oczyszczoną i pokrojoną paprykę,różyczki brokuła,brukselkę oraz fasolkę szparagową.
    Wszystko razem przesmażyć pod przykryciem około 10 minut,od czasu do czasu mieszając,przestudzić.
    Uduszone warzywa wymieszać z ryżem,doprawić do smaku solą i pieprzem,następnie przełożyć do foremki wyłożonej mięsem.
  • 3. Jajka roztrzepać ze śmietaną,wlać mleko,doprawić szczyptą gałki muszkatołowej,solą i pieprzem połową startego sera,wymieszać.
    Przygotowaną masą zlać zapiekankę,posypać pozostałym serem.
    Wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni C i zapiekać około 40-45 minut.

Komentarze

Podobne przepisy