Nie masz pomysłu na obiad,polecam zapiekankę,to jedna z moich ulubionych,bardzo smaczna,podzielna i pożywna.
1 godz. 30 min
Składniki:
750 g piersi kurczaka
250 g ryżu
mały brokuł
50 g fasolki szparagowej
50 g brukselki
czerwona papryka
por
3 łyżki oleju ryżowego
sól
pieprz
masło do formy
na sos:
1/2 szklanki mleka
2 łyżki śmietany
2 jajka
150 g startego parmezanu lub ementalera
świeżo zmielony pieprz
sól
szczypta gałki muszkatołowej
Zapiekanka ryżowa z warzywami na kurczaku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piersi kurczaka u myć,osuszyć,przekroić na połowę i cienko rozbić,opruszyć solą i pieprzem.
Rozbitymi płatami mięsa obłożyć boki foremki 18x30 cm wysmarowanej masłem.
2.Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie,według przepisu na opakowaniu,ostudzić.
Na patelni rozgrzać olej,wrzucić umyty,pokrojony w pół plasterki por,oczyszczoną i pokrojoną paprykę,różyczki brokuła,brukselkę oraz fasolkę szparagową.
Wszystko razem przesmażyć pod przykryciem około 10 minut,od czasu do czasu mieszając,przestudzić.
Uduszone warzywa wymieszać z ryżem,doprawić do smaku solą i pieprzem,następnie przełożyć do foremki wyłożonej mięsem.
3.Jajka roztrzepać ze śmietaną,wlać mleko,doprawić szczyptą gałki muszkatołowej,solą i pieprzem połową startego sera,wymieszać.
Przygotowaną masą zlać zapiekankę,posypać pozostałym serem.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni C i zapiekać około 40-45 minut.
Komentarze