Zapiekanka ryżowa z warzywami

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Zapiekanka bardzo dobra, polecam

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - ryż: 30 dekagramów
    - marchewka: 2 sztuki
    - ogórek kiszony: 3 sztuki
    - pietruszka: 1 sztuka
    - kukurydza: 0.5 puszki
    - szynka wieprzowa: 30 dekagramów
    - ser żółty: 30 dekagramów
    - papryka konserwowa: 1 puszka
    - cebula: 1 sztuka
    - olej: 8 łyżek
    - mąka: 2 łyżki
    - mleko: 1 szklanka
    - bulion warzywny: 1 szklanka
    - Serek topiony,: 1 opakowanie
    - keczup: 5 łyżeczek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka ryżowa z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż ugotować w osolonej wodzie na sypko. Następnie ogórki kiszone pokroić w kostkę. Marchewkę i pietruszkę ugotować. Po ugotowaniu zdjąć skórkę i pokroić w słupki (można także w kostkę).
  • 2. Szynkę wieprzową pokroić w kwadraciki. Paprykę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać z ryżem. Wyłożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego margaryną. Następnie pokroić cebulkę w kostkę.
  • 3. Olej rozgrzać na patelni. Dać cebulę. Lekko przyrumienić. Dodać mąkę i podsmażyć jeszcze chwilę. Dolać mleko i bulion warzywny. Gdy zacznie się gotować dodać serek topiony i czekać aż się roztopi.
  • 4. Tak przygotowanym sosem polać po zapiekance. Posypać kukurydzą po sosie. Zetrzeć na to żółty ser. Piec ok. 40 minut w 180 st. Po upieczeniu polać keczupem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować