ZAPIEKANKA RYŻOWA Z TRUSKAWKAMI

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Ciekawa propozycja na imprezę.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • * 220 białego ryżu
    * 100 g truskawek
    * 100 g jagód
    * 350 ml mleka 2%
    * 25 g masła roślinnego
    * 10 g brązowego cukru
    * 1 opakowanie cukru waniliowego
    * 1 łyżeczka skórki startej z 1 cytryny
    * pół łyżeczki cynamonu
    * tłuszcz do smarowania formy

Zapiekanka ryżowa z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotujemy do miękkości, odsączamy i studzimy. Jajka roztrzepujemy w miseczce. Następnie łączymy z mlekiem, doprawiamy cynamonem i cukrem. Owoce mieszamy z ryżem. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem. Następnie wsypujemy ryż z owocami. Zalewamy mlekiem i jajkami. Na koniec posypujemy wiórkami masła. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160° C. Wstawiamy naczynie do piekarnika na około 30 minut. Podajemy na gorąco.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy