Zapiekanka ryżowa z pulpecikami

0 (0 ocen)

Aromatyczna,syta zapiekanka z ryżu,grzybów ,marchewki i mięsa mielonego.Smaczna na ciepło i zimno.Polecam podać z surówką z marchewki.

Składniki:

  • Składniki podstawowe z zestawu:
    200g.ryżu (2 woreczki)
    200g.suszonych grzybów leśnych
    3 ugotowane marchewki
    Składnik podstawowy dodatkowy:
    200g.mięsa mielonego wieprzowego
    Składniki robocze:
    1 jajko
    1/2 szklanki bułki tartej
    1 ząbek czosnku
    sól,pieprz
    słodka i ostra papryka
    woda z pod moczenia suszonych grzybów
    mąka do obtoczenia pulpecików
    smalec do smażenia
    Do dekoracji:
    marchew,suszone grzyby

Zapiekanka ryżowa z pulpecikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pulpeciki 1. Mięso mielone przełożyć do miski,wbić jajko,przecisnąć przez praskę ząbek czosnku,wsypać bułkę tartą oraz po jednej łyżeczce soli i pieprzu.
    Wyrobić masę mięsną rękoma,formować małe pulpeciki,obtaczać je w mące.
    Na patelni rozgrzać smalec,smażyć pulpeciki na rumiano.
  • ryż 2. Grzyby namoczyć w wodzie,odstawić na 1 h.
    Wodę z pod grzybów przecedzić,odstawić.
    Grzyby pokroić w małe kawałki.
    Ryż ugotować na pół miękko.
    Ugotowane marchewki pokroić w małą kostkę.
    Ryż wymieszać dokładnie z marchewką,grzybami oraz solą ,pieprzem ,słodką i ostrą papryką.
  • zapiekanka przed pieczeniem 3. Przełożyć do naczynia żaroodpornego,zalać przecedzoną wodą z pod moczenia się grzybów.
    Na wierzch zapiekanki ułożyć pulpeciki.
    Zapiekać pod przykryciem 15min po czym odkryć przykrywkę piec kolejne 15min.

Komentarze

Podobne przepisy