Proponuję dziś mój przepis na przepyszną i sycącą zapiekankę wegetariańską, w sam raz na jesienne chłody.
1 godz. 30 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
2 torebki ryżu parboiled po 100 g
ok. 500 g pieczarek
1 cebula
1 puszka kukurydzy
1 filiżanka mrożonego groszku
kawałek żółtego sera do starcia
trochę tartego twardego sera: parmezan, grana padano, corregio
oliwa
sól, pieprz i dużo oregano
kawałek masła do wysmarowania naczynia żaroodpornego
Zapiekanka ryżowa z pieczarkami, kukurydzą i groszkiem + filmik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę kroimy w ćwierć -talarki.
Pieczarki obieramy, myjemy i siekamy.
Nastawiamy wodę na ryż.
Rozgrzewamy trochę oliwy na patelni, wrzucamy cebulę i smażymy do zeszklenia. Następnie dodajemy pieczarki, solimy, sypiemy pieprz, sypiemy bardzo dużo oregano, smażymy.
Wrzątek na ryż solimy półtorej łyżeczki soli - wrzucamy dwie torebki ryżu, gotujemy przez 16 minut na wolnym ogniu.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem.
Wrzucamy ugotowany ryż, dodajemy do niego usmażone pieczarki, mieszamy.
Dodajemy odsączoną kukurydzę z puszki i filiżankę mrożonego groszku, mieszamy.
Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C.
Na tym etapie zapiekanki już nie trzeba doprawiać, ale ewentualnie można dosypać ulubionych przypraw.
Dodajemy też trochę tartego twardego sera, który zawsze poprawia smak.
Wcieramy też trochę żółtego sera na tarce o dużych oczkach.
Na wierzch też trzemy trochę sera. Przykrywamy.
Wkładamy zapiekankę do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 minut na przykład z grzaniem góra-dół. Następnie dopiekamy jeszcze 10 minut bez pokrywy z termoobiegiem, żeby ładnie zapiekł się ser na wierzchu.
I gotowe, smacznego :-)
Komentarze