Zapiekanka ryżowa z miodem i bakaliami

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Przepis z gatunku robimy porządki i niczego nie marnujemy. Gdy z obiadu zostanie ryż i nikt nie ma go już ochoty jeść w "zwykłej" wersji można przerobić go na naprawdę pyszną zapiekankę. Wyśmienita na ciepło, jaki i na zimno, sama sprawdziłam:)

  • 40 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 270 g ugotowanego ryżu
    200 ml maślanki ( można zastąpić jogurtem naturalnym)
    2 jajka
    4 łyżki miodu
    5 suszonych śliwek
    5 suszonych daktyli
    2 łyżki suszonej żurawiny
    2 łyżki rodzynek
    2 torebki herbaty earl grey+1,5 szklanki wrzątku
    Skórka z pomarańczy
    1 łyżeczka mąki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka ryżowa z miodem i bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce zalać herbatę wrzątkiem. Po 2 minutach wyjąć torebki herbaty i wrzucić suszone owoce. Śliwki i daktyle pokroić na mniejsze kawałki. Zostawić na godzinę. Po tym czasie odcedzić. Do miski przełożyć ryż, dodać owoce.
  • 2. W małej miseczce wymieszać maślankę z jajkami, miodem i skórką pomarańczową
  • 3. Przelać do ryżu. Wymieszać. W razie konieczności dodać mąkę i wymieszać. Przelać do formy i piec w 180 stopniach około 25 minut. Wyjąć, posypać cukrem pudrem i podawać.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.47 (199 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Zapiekanka rybna z ryżem

4.47 (199 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zapiekanka ryżowa z rybą

czarrna Syty obiad z piekarnika :) 1 godz. 40 min

To może cię zainteresować