Zapiekanka ryżowa z mięsem mielonym

4.48 (168 ocen)

  • 60 min

Pyszna i prosta zapiekanka.

  • 60 min

Składniki:

  • 200 g ryżu
    250 g pieczarek
    500 g mięsa mielonego (wieprzowo-wołowego)
    cebula
    puszka kukurydzy
    200 g tartego żółtego sera
    pęczek natki pietruszki
    mielona kozieradka (1 łyżeczka)
    125 ml mleka
    jajko
    sól ,pieprz
Wystaw ocenę:

4.48 (168 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka ryżowa z mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotujemy al dente.
    Cebulę kroimy w kostkę i razem z mięsem mielonym smażymy na rozgrzanym tłuszczu ,widelcem rozbijając grudki.
    Pieczarki oczyszczamy ,kroimy w plasterki ,dodajemy do mięsa i dalej smażymy ok. 10-15 min. Studzimy. Dodajemy kukurydzę osączoną z zalewy ,posiekaną natkę oraz 150 g sera żółtego. Mleko mieszamy z jajkiem i dodajemy do całości ,dokładnie mieszamy ,do smaku doprawiamy solą ,pieprzem i mieloną kozieradką. Przekładamy do naczynia żaroodpornego ,posypujemy resztą sera. Zapiekamy 15 min pod przykryciem w temperaturze 200°C ,następnie odkrywamy i zapiekamy jeszcze 10 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować