Zapiekanka ryżowa z mięsem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Kolejne danie z cyklu „robi się samo” Przygotowanie całości to nie więcej niż 10 min. Resztę roboty robi piekarnik, my od czasu do czasu zamieszamy.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 600 g łopatki wieprzowej
    1 duża marchew
    1 pietruszka
    1 kawałek selera korzeniowego
    3 ząbki czosnku
    2 łyżki musztardy sarepskiej
    400 ml bulionu warzywnego
    2/3 szklanki ryżu

Zapiekanka ryżowa z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zapiekanka ryżowa z mięsem 1. Łopatkę kroimy w większą kostkę, dodajemy starte na dużych oczkach jarzyny, pokrojonego w piórka pora, przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko łączymy z musztardą i bulionem, przekładamy do naczynia żaroodpornego.
    Pieczemy pod przykryciem w temperaturze 180°C przez 20 min, następnie mieszamy z ryżem i zapiekamy (też pod przykryciem) 30 min.
    Następnie ponownie mieszamy i zapiekamy jeszcze 10 min (bez przykrycia).

Komentarze

Podobne przepisy