Zapiekanka ryżowa z jabłkiem i suszonymi owocami

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczna zapiekanka – u mnie szybko zniknęła z talerzy. Tylko ryż, jabłka oraz dodatek w postaci suszonych owoców. Naturalny smak i zapach. Idealne ciepłe śniadanko lub podwieczorek.

  • 20 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 opakowanie białego ryżu – 15 dag
    2 winne jabłka
    1 duża łyżka suszonej żurawiny
    1 duża łyżka rodzynek sułtanek
    1 łyżka cukru trzcinowego
    1 duża łyżka masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka ryżowa z jabłkiem i suszonymi owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 opakowanie białego ryżu – 15 dag 2 winne jabłka 1 duża łyżka suszonej żurawiny 1 duża łyżka rodzynek sułtanek 1 łyżka cukru trzcinowego 1 duża łyżka  masła 1. Wykonanie: ryż ugotować według przepisu na opakowaniu, przestudzić. Jabłka obrać, pokroić w cienkie plasterki. Boki oraz dno żaroodpornego naczynia nasmarować dobrze masłem, wyłożyć połowę przestudzonego ryżu, wyłożyć plasterki jabłek, posypać żurawiną, rodzynkami i masłem oraz cukrem(można posypać dodatkowo cynamonem, ja nie lubię zapachu i smaku cynamonu).
  • Wykonanie: ryż ugotować według przepisu na opakowaniu, przestudzić. Jabłka obrać, pokroić w cienkie plasterki. Boki oraz dno żaroodpornego naczynia nasmarować dobrze masłem, wyłożyć połowę przestudzonego ryżu, wyłożyć plasterki jabłek, posypać żurawiną, r 2. Przykryć pozostałym ryżem. Na wierzchu ułożyć pozostałe masło oraz kilka plasterków jabłka. Wstawić do podgrzanego piekarnika i zapiekać około 40 minut w temp. 170 stopni.

Porady

1. Jabłka można delikatnie skropić sokiem z cytryny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryż

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować