Zapiekanka ryżowa z jabłkiem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Od razu mówimy. Na weselu nie byliśmy i ryżu nie zbieraliśmy :P Po prostu jak zwykle sypnęło się z paczki. Jabłka pod ręką akurat były. W zasadzie to można nazwać to takim fajnym ciastem, bo idealnie kroi się na zimno, do tego sos śmietanowo-waniliowy i odjazd :P

A więc tak:

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 200 g ryżu
    2 duże jabłka
    4 łyżki śmietany 18%
    1 jajko
    1 łyżka ksylitolu (można dodać więcej lub pominąć)
    1 łyżka mielonego cynamonu

Zapiekanka ryżowa z jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zapiekanka ryżowa z jabłkiem 1. Ugotowany al’ dente ryż mieszamy ze startymi na dużych oczkach jabłkami, śmietaną, jajkiem, cynamonem (ile lubcie) i ksylitolem (do smaku).
    Przekładamy do jednorazowej keksówki i pieczemy 35 min w temperaturze 180°C.

Komentarze

Podobne przepisy