Zapiekanka ryżowa z cukiniową różą

  • wyświetlono: 355 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Mój sposób na smaczny, zdrowy i ładnie prezentujący się obiad. Osoby, które nie wyobrażają sobie obiadu bez kawałka mięsa, mogą potraktować tą zapiekankę jako dodatek do niego, chociaż zapiekanka sama w sobie jest sycąca. Najlepiej smakuje z sałatką z sezonowych warzyw.

37024725_1785356834834917_5630499621642960896_n

Składniki

- 20 dag ryżu,
- 2 duże cukinie,
- 30 dag szpinaku,
- 2 obrane ząbki czosnku,
- 2 pomidory,
- 2 łyżki oleju (+ trochę do wysmarowania foremek),
- 5 dag żółtego sera,
- słodka mielona papryka, oregano,
- sól, pieprz.

Sposób przygotowania przepisu:

Zapiekanka ryżowa z cukiniową różą

  • 1. Ryż gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, według przepisu na opakowaniu (ryż nie może się rozgotować), osączamy i lekko studzimy.
    W czasie kiedy ryż się gotuje, myjemy cukinię i pomidory. Pomidory nacinamy na krzyż, przelewamy wrzątkiem, hartujemy w zimnej wodzie i zdejmujemy z nich skórkę.
    Cukinię kroimy wzdłuż na cienkie plastry - wstążki. Z pomidorów usuwamy pestki, miąższ kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Szpinak myjemy, osączamy, blanszujemy przez ok. minutę, hartujemy w zimnej wodzie, dokładnie osączamy i siekamy.
    Ser żółty ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
  • 2. Plastry cukinii oprószamy słodką papryką, oregano i odrobiną soli, skrapiamy łyżką oleju, odstawiamy na 10 minut.
    Na patelni rumienimy (grillujemy) plastry cukinii (już bez dodatku tłuszczu).
    Następnie, na tą samą patelnie wlewamy resztę oleju, wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek, smażymy, a po ok. 1 minucie dodajemy szpinak i pomidory.
    Smażymy przez 3 minuty, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
    Farsz studzimy i mieszamy z połową, startego żółtego sera.
  • 3. 4 żaroodporne kokilki smarujemy odrobiną oleju (lub innego tłuszczu, np. masła). Ugotowanym ryżem wylepiamy dość grubą warstwą dno i boki foremek, ta by pośrodku powstała "miseczka na farsz".
    Do każdej wylepionej kokilki nakładamy szpinakowy farsz, wyrównujemy wierzch.
    Plastry cukinii układamy na powierzchni każdej zapiekanki, zwijając je wokół siebie, tak by powstała róża.
    Wierzch każdej zapiekanki posypujemy resztą żółtego sera.
    Zapiekanki wstawiamy na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st.C. Podajemy z sałatką z sezonowych warzyw.

Porady

Jeżeli nie masz świeżego szpinaku można ewentualnie użyć mrożonego. Należy go wcześniej rozmrozić i dokładanie osączyć.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ryżZapiekankatania_kuchniaw_kilka_chwilzdrowie_na_talerzumoj_niedzielny_obiaddania_dla_urodysezonowe_przysmakilatoPomidoryser żółtyszpinakCukiniadla wegetariandania z piekarnikadla jaroszazapiekanka ze szpinakiemsezonowe potrawysezon letnizapiekanka ryżowadania ze szpinakiemdla dbających o linięzapiekanka z cukiniązapiekanka z różą z cukiniipomysłowa zapiekankasezon wakacyjnydietetyczna potrawazdrowa potrawalekkie potrawydania z pomidorami

Komentarze

Podobne przepisy

Zapiekanka ryżowa z warzywami

Dodane przez: pioge7

Zapiekanka ryżowa z warzywami

Zapiekanka bardzo dobra, polecam

Zapiekanka ryżowa z kalafiorem

Dodane przez: Kasia_S

Zapiekanka ryżowa z kalafiorem

idealna na piątkowy obiad

Zapiekanka ryżowa z warzywami

Dodane przez: Dalia84

Zapiekanka ryżowa z warzywami

Bardzo sycąca...

Ryżowa zapiekanka z kulkami

Dodane przez: Elzbieta Majkowska

Ryżowa zapiekanka z kulkami

Często robię różne zapiekanki,...

Zapiekanka ryżowa z kurczakiem, szynką i brokułem

Dodane przez: VioletoweKucharzenie

Zapiekanka ryżowa z kurczakiem, szynką i...

Kolorowa i smaczna zapiekanka przełożona...

Ryżowa zapiekanka z mintajem

Dodane przez: ewaeu

Ryżowa zapiekanka z mintajem

Ryba nie koniecznie musi być smażona,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE