Zapiekanka ryżowa z cukiniową różą

0 (0 ocen)

Mój sposób na smaczny, zdrowy i ładnie prezentujący się obiad. Osoby, które nie wyobrażają sobie obiadu bez kawałka mięsa, mogą potraktować tą zapiekankę jako dodatek do niego, chociaż zapiekanka sama w sobie jest sycąca. Najlepiej smakuje z sałatką z sezonowych warzyw.

Składniki:

  • - 20 dag ryżu,
    - 2 duże cukinie,
    - 30 dag szpinaku,
    - 2 obrane ząbki czosnku,
    - 2 pomidory,
    - 2 łyżki oleju (+ trochę do wysmarowania foremek),
    - 5 dag żółtego sera,
    - słodka mielona papryka, oregano,
    - sól, pieprz.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki Ser

Zapiekanka ryżowa z cukiniową różą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, według przepisu na opakowaniu (ryż nie może się rozgotować), osączamy i lekko studzimy.
    W czasie kiedy ryż się gotuje, myjemy cukinię i pomidory. Pomidory nacinamy na krzyż, przelewamy wrzątkiem, hartujemy w zimnej wodzie i zdejmujemy z nich skórkę.
    Cukinię kroimy wzdłuż na cienkie plastry - wstążki. Z pomidorów usuwamy pestki, miąższ kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Szpinak myjemy, osączamy, blanszujemy przez ok. minutę, hartujemy w zimnej wodzie, dokładnie osączamy i siekamy.
    Ser żółty ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
  • 2. Plastry cukinii oprószamy słodką papryką, oregano i odrobiną soli, skrapiamy łyżką oleju, odstawiamy na 10 minut.
    Na patelni rumienimy (grillujemy) plastry cukinii (już bez dodatku tłuszczu).
    Następnie, na tą samą patelnie wlewamy resztę oleju, wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek, smażymy, a po ok. 1 minucie dodajemy szpinak i pomidory.
    Smażymy przez 3 minuty, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
    Farsz studzimy i mieszamy z połową, startego żółtego sera.
  • 3. 4 żaroodporne kokilki smarujemy odrobiną oleju (lub innego tłuszczu, np. masła). Ugotowanym ryżem wylepiamy dość grubą warstwą dno i boki foremek, ta by pośrodku powstała "miseczka na farsz".
    Do każdej wylepionej kokilki nakładamy szpinakowy farsz, wyrównujemy wierzch.
    Plastry cukinii układamy na powierzchni każdej zapiekanki, zwijając je wokół siebie, tak by powstała róża.
    Wierzch każdej zapiekanki posypujemy resztą żółtego sera.
    Zapiekanki wstawiamy na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st.C. Podajemy z sałatką z sezonowych warzyw.

Porady

Jeżeli nie masz świeżego szpinaku można ewentualnie użyć mrożonego. Należy go wcześniej rozmrozić i dokładanie osączyć.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Pomidor Ryż Ser żółty Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować