Zapiekanka ryżowa z ananasem i żurawiną

0 (0 ocen)

  • 60 min

Jest to jedna z moich ulubionych zapiekanek bez sera i mięsa. Polecam dla wielbicieli ryżu, mleka, ananasa, żurawiny, kokosu i mięty.

  • 60 min

Składniki:

  • Zapiekanka:
    ryż 20 dekagramów
    puszka ananasów w syropie 1 puszka
    mleko 4.5 szklanki +
    cukier 1 łyżeczka
    żurawina suszona całe owoce 0.25 szklanki
    sól do mleka 1 szczypta

    Dodatki do zapiekanki:
    wiórki kokosowe 3 łyżki
    mięta listki - świeża 0.1 pęczka
    masło 1 łyżka

Zapiekanka ryżowa z ananasem i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagotować mleko ze szczyptą soli. Dodać ryż i gotować około 40 minut na małym ogniu, aż ryż wchłonie mleko. Należy pamiętać, aby często mieszać, by ryż się nie przypalił - a mleko nie wykipiało.
  • 2. Ananasy odcedzić z syropu, przy czym syrop zachować.

    Do ugotowanego ryżu na mleku dodać syrop oraz cukier, dokładnie wymieszać.
  • 3. Naczynie żaroodporne wytłuścić masłem i lekko posypać połową wiórków kokosowych.

    Następnie wyłożyć ryż.

    Na ryżu ułożyć plastry ananasa.

    Dodać suszoną żurawinę i posypać drugą połową wiórek kokosowych.
  • 4. Zapiekać 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ozdobić listkami mięty.

Komentarze

Podobne przepisy