Zapiekanka ryżowa z ananasem i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zagotować mleko ze szczyptą soli. Dodać ryż i gotować około 40 minut na małym ogniu, aż ryż wchłonie mleko. Należy pamiętać, aby często mieszać, by ryż się nie przypalił - a mleko nie wykipiało.
2.Ananasy odcedzić z syropu, przy czym syrop zachować.
Do ugotowanego ryżu na mleku dodać syrop oraz cukier, dokładnie wymieszać.
3.Naczynie żaroodporne wytłuścić masłem i lekko posypać połową wiórków kokosowych.
Następnie wyłożyć ryż.
Na ryżu ułożyć plastry ananasa.
Dodać suszoną żurawinę i posypać drugą połową wiórek kokosowych.
4.Zapiekać 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ozdobić listkami mięty.
Komentarze