Zapiekanka ryżowa

0 (0 ocen)

  • 40 min

Smaczna zapiekanka dla całej rodziny

  • 40 min

Składniki:

  • 2 szklanki ryżu
    20 dag salami w plastrach
    1/2 czerwonej papryki
    1/2 zielonej papryki
    1 por
    2 jajka
    10 dag startego żółtego sera
    2 łyżki bułki tartej
    1/2 pęczka pietruszki
    słodka papryka w proszku
    oregano
    sól, pieprz
    oliwa

Zapiekanka ryżowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Paprykę i pora kroimy w kostkę i podsmażamy chwilę na oliwie. Odstawiamy do ostygnięcia. Salami kroimy w paseczki i mieszamy z ugotowanym ryżem i przesmażonymi warzywami.
    Starkowany ser mieszamy z roztrzepanymi jajkami, bułka tartą, posiekaną pietruszką i przyprawami. Dodajemy do ryży z warzywami i dokładnie mieszamy.
    Foremkę do zapiekania smarujemy masłem, wysypujemy bułka tartą i wykładamy przygotowany ryż z warzywami. Zapiekamy 45 minut w 200 stopniach.

Porady

Zamiast salami można dać zwykła szynkę

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy