Zapiekanka - ryżojaglanka z jabłkami

  • wyświetlono: 367 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Zdrowa zapiekanka,którą można podać zarówno na kolację, jak i na deser. Dzięki tej zapiekance dawno temu ja,a teraz moje dzieci przekonały się do kaszy jaglanej, która pasuje tam idealnie.

Beatris
  • 40min

Składniki

ryż - mała szklanka 200 ml
kasza jaglana - mała szklanka 200 ml
mleko kokosowe - pół szklanki
soczyste jabłka - 1,2 kg
żurawina - garść
cukier - 8 łyżek
cynamon mielony - 2,5 łyżki
masło - 1 łyżka

Sposób przygotowania przepisu:

Zapiekanka - ryżojaglanka z jabłkami

  • 1. Potrzebujemy dwóch małych garnków z pokrywkami, o grubych ściankach do osobnego gotowania kaszy i ryżu. Ryż i kaszę opłukać kilkakrotnie i odcedzić na siteczku. Ryż zalać 2 szklankami wody, a do kaszy wlać 1,5 szklanki wody i pół szklanki mleka kokosowego. Odstawić na około około 15 minut. Żurawinę zalać gorącą przegotowaną wodą, tak, żeby ją przykryła i również odstawić. W tym czasie możemy przygotować formę do zapiekania, cukier i cynamon, żeby wszystko mieć pod ręką. Obieramy również jabłka.
    Garnki z ryżem i kaszą wstawiamy na palnik i gotujemy tylko 5 minut od momentu zagotowania. Po tym czasie do kaszy dodajemy pół łyżki cynamonu, pół łyżki masła i 2 łyżki cukru, mieszamy dokładnie, przykrywamy i odstawiamy na 20 minut. Do ryżu również sypiemy 2 łyżki cukru i pół łyżki masła, mieszamy i przykrywamy na około 20 minut.
    Teraz zabieramy się za jabłka. Ścieramy wszystkie na tarce o grubych oczkach, odrzucając jedynie ogryzki.
    Na dno naczynia do zapiekania wykładamy ryż, na niego warstwę jabłek, które posypujemy łyżką cukru i cynamonu, na jabłka kasza jaglana i na wierzch druga porcja jabłek, które ponownie posypujemy łyżką cukru i cynamonu. Całość dekorujemy osączonymi owocami żurawiny, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy 30 minut, odkrywamy i pieczemy jeszcze 10 minut.
    Podajemy na ciepło lub zimno, wedle uznania.
    Smacznego :)

Porady

Mleko kokosowe możemy zastąpić mlekiem zagęszczonym niesłodzonym lub zwykłym mlekiem, a żurawinę innymi ulubionymi bakaliami.
Przy kwaśnych jabłkach cukru musimy nasypać odpowiednio więcej.
Zapiekankę piekę w jednej większej lub dwóch mniejszych formach.
Jeśli komuś przeszkadza masło w przepisie to zapewniam, że bez niego zapiekanka również jest bardzo smaczna.
Za każdym razem, gdy piszę o szklance mam na myśli małą 200 ml szklankę.
Z podanych składników wychodzi pożywna kolacja dla 4 - 6 osób, w zależności od apetytów.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ryżtania_kuchniaslodkie_zyciezdrowie_na_talerzudania_dla_urodyjabłkakasza_jaglana

Komentarze

Podobne przepisy

zapiekanka z kaszanki

Dodane przez: BonAppetitMalgorzata

Zapiekanka z kaszanką i jabłkami

ciekawa alternatywa dla zwykłej...

ZAPIEKANKA JAGLANA Z JABŁKAMI I ŚLIWKAMI

Dodane przez: monikaT83

ZAPIEKANKA JAGLANA Z JABŁKAMI I ŚLIWKAMI

Słodkie, aromatyczne i bardzo sycące....

Lekko kokosowa zapiekanka ryzowa

Dodane przez: Netka

Zapiekanka z ryżem, brzoskwinią i jabłkami,...

Smaczna, zdrowa oraz idelna dla...

Zapiekanka z wątróbką i jabłkami

Dodane przez: RedakcjaPP

Zapiekanka z wątróbką i jabłkami

Dzięki pomidorom i jabłkom jest...

zapiekanka makaronowa z jabłkami i orzechami

Dodane przez: JOANNA 55a

Zapiekanka makaronowa z jabłkami i orzechami

bardzo popularna w gronie moich...

Zapiekanka z kaszą gryczaną,  wątróbką i jabłkami

Dodane przez: Justyna Godlewska

Zapiekanka z kaszą gryczaną, wątróbką i...

Lekka zapiekanka z kaszą, drobiową...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE