Zapiekanka rybna ze szpinakiem w sosie śmietanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Brytfannę lub formę żaroodporną posmarować masłem. Szpinak rozmrozić na patelni, smażyć do momentu aż odparuje woda, dodać 1 łyżkę masła oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Na dno brytfanny dać cienką warstwę szpinaku, ułożyć na nim filety (osuszone, oprószone solą i pieprzem), na filety wyłożyć pozostały szpinak. Całość zalać jajkami roztrzepanymi ze śmietaną, doprawionymi solą i pieprzem oraz zmieszanymi z 20 dag startego sera żółtego. Całość zapiekać prze ok. 1 godzinę w temperaturze 160-180 °C. Jeśli wierzch zapiekanki ładnie się zetnie i przyrumieni wcześniej, należy sprawdzić widelcem czy w środku jest upieczona.
Komentarze