ZAPIEKANKA RYBNA ZE SZPINAKIEM W SOSIE ŚMIETANOWYM

4.5 (174 ocen)

ŚWIETNE DANIE NA OBIAD, JAK I NA KOLACJĘ. CO WIĘCEJ DANIE SZYBKIE DO ZROBIENIA I ZDROWE.

Składniki:

  • 4 filety z mintaja (kostki)
    1 opakowanie (400 g) szpinaku mrożonego, rozdrobnionego
    3 jaja
    1 szkl kwaśnej śmietany
    2 ząbki czosnku
    20 dag startego żółtego sera
    sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (174 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka rybna ze szpinakiem w sosie śmietanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Brytfannę lub formę żaroodporną posmarować masłem. Szpinak rozmrozić na patelni, smażyć do momentu aż odparuje woda, dodać 1 łyżkę masła oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Na dno brytfanny dać cienką warstwę szpinaku, ułożyć na nim filety (osuszone, oprószone solą i pieprzem), na filety wyłożyć pozostały szpinak. Całość zalać jajkami roztrzepanymi ze śmietaną, doprawionymi solą i pieprzem oraz zmieszanymi z 20 dag startego sera żółtego. Całość zapiekać prze ok. 1 godzinę w temperaturze 160-180 °C. Jeśli wierzch zapiekanki ładnie się zetnie i przyrumieni wcześniej, należy sprawdzić widelcem czy w środku jest upieczona.

Porady

Można podawać z ziemniakami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować