Zapiekanka rybna ze szpinakiem i warzywami

4.5 (141 ocen)

  • 30 min

Można przygotować ją kiedy zostaje nam ryba np. po świątecznym, uroczystym obiedzie. Ryba, szpinak i warzywa to prawdziwa bomba witaminowa, dlatego wszystkim polecam takie połączenie smaków.

  • 30 min

Składniki:

  • 1/2 kg dowolnej,smażonej ryby
    1/2 kg mrożonego szpinaku
    1 szklanka mleka
    2 łyżki oleju
    pół długiej bagietki
    1 łyżka musztardy
    kostka bulionowa
    gałka muszkatołowa
    sól,pieprz
    cebula
    2 pomidory
    2 ząbki czosnku
    pół papryki zielonej i czerwonej
    tłuszcz do formy














Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Ryba Zapiekanki

Zapiekanka rybna ze szpinakiem i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szpinak odmroż, rybę podziel na kawałki (jeśli trzeba oczyść z ości). Pomidory sparz i obierz ze skórki. Pokrój w większą kostkę. Cebulę oczyść, posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę. Papryki umyj, oczyść i pokrój w paski.
  • 2. Na rozgrzany olej wrzuć cebulę, czosnek, pomidory i paprykę. Wymieszaj. Duś pod przykryciem przez 15 minut. Dodaj musztardę i szpinak.Przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Duś, by nadmiar wody odparował.
  • 3. Bułkę pokrój w dużą kostkę. Mleko zagotuj i rozpuść w nim kostkę bulionową. Mlekiem zalej pokrojoną bułkę. Naczynie żaroodporne wysmaruj tłuszczem. Ułóż w nim połowę bułki, wyłóż masę rybno- szpinakową i przykryj pozostałą bułką.
  • 4. Potrawę piecz bez przykrycia w piekarniku nagrzanym do 175 st. przez 20 minut. Piecz do momentu, kiedy bułka się zarumieni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować