Zapiekanka rybna ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rybę (rozmrożoną) układamy w naczyniu żaroodpornym, tak aby przykryła całą powierzchnię, posypujemy solą i gałką muszkatołową i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (ok. 160st) na 20 minut żeby trochę się podpiekła.
W między czasie na rozgrzanym oleju podsmażamy szpinak (może być jeszcze lekko zamrożony) z wyciśniętym lub posiekanym czosnkiem (możemy go też zastąpić granulowanym). Gdy szpinak odparuje dodajemy roztrzepane jajko i razem smażymy 2-3 minuty. Zdejmujemy z ogania i trochę studzimy. Mieszamy szpinak z tartym serem i jogurtem, całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Możemy też dodać ulubionych ziół (ja czasami dodaję rozmarynu). Tak przygotowaną masę wykładamy na podpieczoną rybę i pieczemy jeszcze ok 40 min.
Porady
Zapiekanka najlepiej smakuje z surówką z białej lub czerwonej kapusty.
Komentarze