Zapiekanka rybna ze szpinakiem

0 (0 ocen)

  • 60 min

rybka trochę inaczej

  • 60 min

Składniki:

  • ok 1 kg ryby (ja używam kostek z mintaja)
    500g szpinaku mrożonego (jedna paczka)
    1 jajko
    jogurt naturalny (3-4 łyżki)
    150g sera żółtego (tartego)
    2 ząbki czosnku
    gałka muszkatołowa
    sól, pieprz
    łyżka oleju
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ryba Zapiekanki

Zapiekanka rybna ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rybę (rozmrożoną) układamy w naczyniu żaroodpornym, tak aby przykryła całą powierzchnię, posypujemy solą i gałką muszkatołową i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (ok. 160st) na 20 minut żeby trochę się podpiekła.
    W między czasie na rozgrzanym oleju podsmażamy szpinak (może być jeszcze lekko zamrożony) z wyciśniętym lub posiekanym czosnkiem (możemy go też zastąpić granulowanym). Gdy szpinak odparuje dodajemy roztrzepane jajko i razem smażymy 2-3 minuty. Zdejmujemy z ogania i trochę studzimy. Mieszamy szpinak z tartym serem i jogurtem, całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Możemy też dodać ulubionych ziół (ja czasami dodaję rozmarynu). Tak przygotowaną masę wykładamy na podpieczoną rybę i pieczemy jeszcze ok 40 min.

Porady

Zapiekanka najlepiej smakuje z surówką z białej lub czerwonej kapusty.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować