Zapiekanka rybna z ryżem

4.51 (156 ocen)

  • 30 min

Przepis dostałam od mojej mamy. Przysrządza go odkąd pamiętam.

  • 30 min

Składniki:

  • 300 g. ryżu
    1 kg. filetów rybnych, np. z miruny
    ok. 1,5 l. bulionu
    puszka pomidorów
    2 cebule
    ząbek czosnku
    tymianek
    sól, pieprz
    olej
    kawałek masła
Wystaw ocenę:

4.51 (156 ocen)

Zobacz również:

Ryba Zapiekanki

Zapiekanka rybna z ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obrać, pokroić w drobniutką kosteczkę. Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić posiekana cebulę. Smażyć do delikatnego zeszklenia. Do cebuli dodać surowy ryż. Cały czas mieszając, smażyć chwilę do zeszklenia. Dolać 1l bulionu. Dusić, aż ryż będzie na pół miękki. Pozostały bulion wymieszać z pomidorami z puszki. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Na dno wyłożyć kilka łyżek ryżu. Rozsmarować. Na ryżu ułożyć osolone i opieprzone filety. Na wierzch wyłożyć resztę ryżu. Całość zalać sosem pomidorowym. Przykryć. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 25-30 minut. Kilka minut przed końcem pieczenia odkryć. Można posypać żółtym serem.

Porady

Do sosu pomidorowego możemy dodać inne ulubione zioła, np. bazylię.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby Ryż

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować