Zapiekanka rybna z ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę obrać, pokroić w drobniutką kosteczkę. Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić posiekana cebulę. Smażyć do delikatnego zeszklenia. Do cebuli dodać surowy ryż. Cały czas mieszając, smażyć chwilę do zeszklenia. Dolać 1l bulionu. Dusić, aż ryż będzie na pół miękki. Pozostały bulion wymieszać z pomidorami z puszki. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Na dno wyłożyć kilka łyżek ryżu. Rozsmarować. Na ryżu ułożyć osolone i opieprzone filety. Na wierzch wyłożyć resztę ryżu. Całość zalać sosem pomidorowym. Przykryć. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 25-30 minut. Kilka minut przed końcem pieczenia odkryć. Można posypać żółtym serem.
Porady
Do sosu pomidorowego możemy dodać inne ulubione zioła, np. bazylię.
Komentarze