Zapiekanka rybna w sosie koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ziemniaki kroimy w talarki i gotujemy w osolonej wodzie do pół miękkości ryby przyprawiamy i smażymy chwilkę na patelni z dwóch stron następnie kroimy na dość duże kawałki, cebule kroimy w grube pióra i smażymy
przygotowujemy sos koperkowy
W małym garnku rozpuszczamy masło. Do rozpuszczonego masła dodajemy mąkę i mieszamy. W 1 szklance gorącej wody rozpuszczany kostkę rosołową. Wlewamy do garnka z masłem i mąką, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Następnie wlewany powoli śmietanę i wsypujemy drobno posiekany koperek. Przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.
żaroodporne naczynie smarujemy olejem i układamy talarki przyprawiamy je szczególnie vegetą i układamy kawałki ryby a na koniec kładziemy cebulę
2.całość zalewamy sosem koperkowym i wstawiamy na ok 20 min do piekarnika nagrzanego do 190 stopni
Porady
Rybę można pokroić w kawałki surową i zapiekać ja dla pewności ze nie będzie surowa smażyłam chwilkę
Komentarze