zapiekanka rybna w sosie koperkowym

4.5 (155 ocen)

  • 15 min

Zapiekanka rybna to mój hit kulinarny jest pyszna

  • 15 min

Składniki:

  • 7-8 ziemniaków
    3-4 ryby ( moje to tilapia)
    2 duże cebule
    przyprawy

    sos koperkowy
    250ml śmietany 12 %
    2 łyżki masła
    1kostka rosołowa
    1 szklanka gorącej wody
    1 czubata łyżka mąki
    1 pęczek koperku
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka rybna w sosie koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zapiekanka 1. ziemniaki kroimy w talarki i gotujemy w osolonej wodzie do pół miękkości ryby przyprawiamy i smażymy chwilkę na patelni z dwóch stron następnie kroimy na dość duże kawałki, cebule kroimy w grube pióra i smażymy
    przygotowujemy sos koperkowy
    W małym garnku rozpuszczamy masło. Do rozpuszczonego masła dodajemy mąkę i mieszamy. W 1 szklance gorącej wody rozpuszczany kostkę rosołową. Wlewamy do garnka z masłem i mąką, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Następnie wlewany powoli śmietanę i wsypujemy drobno posiekany koperek. Przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.
    żaroodporne naczynie smarujemy olejem i układamy talarki przyprawiamy je szczególnie vegetą i układamy kawałki ryby a na koniec kładziemy cebulę
  • zapiekanka 2. całość zalewamy sosem koperkowym i wstawiamy na ok 20 min do piekarnika nagrzanego do 190 stopni

Porady

Rybę można pokroić w kawałki surową i zapiekać ja dla pewności ze nie będzie surowa smażyłam chwilkę

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować