Zapiekanka rybna - postna

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Łatwa w przygotowaniu i pyszna.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • ok. 1 kg mrożonej ryby (np. panga, mintaj, tilapia),
    500 g pieczarek,
    4-5 dużych cebul,
    6 czubatych łyżek majonezu,
    6 czubatych łyżek ketchupu,
    200 g startego żółtego sera,
    kucharek,
    pieprz,
    sól,

    do panierowania:
    mąka,
    jajko,

    olej rzepakowy do smażenia.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ryba Zapiekanki

Zapiekanka rybna - postna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rybę rozmrozić dzień przed przygotowaniem potrawy. Doprawić solą i pieprzem. Marynować przez noc.
    Na drugi dzień kawałki ryby obtoczyć w rozmąconym jajku i panierować w mące. Smażyć na oleju rzepakowym na złoty kolor.
  • 2. Pieczarki umyć i pokroić w paseczki. Smażyć na oleju rzepakowym do momentu odparowania całej wody. Następnie doprawić przyprawą Kucharek" i pieprzem. Smażyć jeszcze chwilkę.
  • 3. Cebulę obrać i pokroić w półtalarki. Smażyć na oleju rzepakowym na złoty kolor. Doprawić tak jak pieczarki.
  • 4. W naczyniu żaroodpornym układać kolejno warstwy:
    ryba, cebula. majonez, ketchup, pieczarki, ser żółty.
  • 5. Zapiekać w 200 stopniach do momentu rozpuszczenia sera.
    Smacznego!

Porady

Zapiekanka jest ciekawą odmianą na postne dni.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki Olej Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Post

Podobne przepisy

To może cię zainteresować