Zapiekanka rybna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż wsypać do garnka, zalać szklanką osolonej wody i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem 25 minut. Brokuły podzielić na różyczki, łodyżki odciąć i pokroić w kostkę, ugotować w osolonej wodzie. Rybę skropić sokiem z cytryny, pokroić na kawałki, oprószyć solą i pieprzem. Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę i pokroić w kostkę.
Rozpuścić masło, dodać mąkę i zasmażyć. Powoli mieszając trzepaczką, wlewać bulion i mleko. Gotować, nie przerywając mieszania. Przyprawić musztardą, cukrem, pieprzem, solą, dodać natkę i koperek. Formę natłuścić masłem, układać kolejno ryż, ryba, brokuły, i pomidory. Polać sosem i piec w piekarniku 20 minut w temp. 200*C.
Komentarze